23.11.2024
Телеканал NTD

Мальовничий гірський район Північної Македонії стане національним парком

Мальовничий гірський район Північної Македонії стане національним парком

Незаймані схили гори Шар-Планина. Ці чарівні пейзажі хочуть зберегти для майбутніх поколінь. Уже скоро законодавці Північної..

Дата завантаження: 2024-04-23

video

Незаймані схили гори Шар-Планина. Ці чарівні пейзажі хочуть зберегти для майбутніх поколінь. Уже скоро законодавці Північної Македонії ухвалять закон, який закріпить за цією місцевістю статус національного парку.

На горі є 37 льодовикових озер, 25 — на македонській стороні, а решта — у Косові. Також тут росте 200 унікальних видів рослин і мешкає майже 170 видів метеликів, 130 видів птахів і 45 — видів ссавців.

Цей парк стане одним із найбільших у Європі.

Місцеві жителі сподіваються, що від цього буде тільки користь.

[Несер Джемаїлі, місцевий житель]:
«Ми багато чого очікуємо від нацпарку. Буде більше туристів, які приїжджатимуть до наших будиночків, і наші молокопродукти продаватимуться краще й дорожче. Ми ще чекаємо поліпшення інфраструктури, обслуговування дороги, що веде до будиночків».

За останні 20 років через незаконне вирубування Північна Македонія втратила коло 40 тисяч гектарів лісу. Новий парк дасть змогу зберегти дерева.

[Анела Ставревська-Панайотова, представниця Міжнародного союзу охорони природи]:
«Разом з іншими охоронюваними територіями сусідніх країн матимемо найбільші транскордонні охоронювані території в усій Європі. І ми цим дуже пишаємося».

Площа нового парку становитиме 627 квадратних кілометрів. Його територію розділять на чотири зони: суворого захисту, активного управління, сталого використання, а також буферну зону. Сюди планують активно приваблювати відвідувачів.

Загалом, якщо нацпарк створять, то площа територій, які в Північній Македонії перебувають під охороною, сягне 13 %.
Коротке посилання на цю сторінку:

Мальовничий гірський район Північної Македонії стане національним паркомАвстралія дозволила працівникам не відповідати на дзвінки начальства у вихідніПольська поліція розганяє фермерів сльозогінним газом та шумовими гранатамиОстанній підліток у селі: як Греція планує підвищувати народжуваністьНемає джерел: через забруднення іракці змушені купувати питну водуІзраїль: БАПОР найняло понад 450 бойовиків ХАМАСуНезвичайну кількість мертвих кайр знаходять на узбережжі ФранціїУ Ріо намагаються зупинити спалах лихоманки денге до кульмінації карнавалуЯк в Іспанії вирішують конфлікт між рідкісними ведмедями та людьмиСтолиця В’єтнаму очолила список міст із найбруднішим повітрям

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: