29.01.2024
Телеканал NTD

Занесена вітром: на даху лондонського банку виросла унікальна орхідея

Занесена вітром: на даху лондонського банку виросла унікальна орхідея

Це не зовсім звичайний дах одного з лондонських банків. Тут розкинувся спеціально створений сад. А в..

Дата завантаження: 2024-03-29

video

Це не зовсім звичайний дах одного з лондонських банків. Тут розкинувся спеціально створений сад. А в ньому зібрано коло 160 видів різних рослин.

А нещодавно тут виявили унікальну для країни орхідею — серапіас дрібноквітковий. Її нерідко можна побачити в басейні Середземного моря й на атлантичних узбережжях Франції, Іспанії та Португалії. Але для Великої Британії це єдина колонія.

Еколог Марк Паттерсон знайшов серапіаси дрібноквіткові під час щомісячного обходу саду.

[Марк Паттерсон, еколог]:

«Я не зовсім розумів, який це сорт, припускав лише родину. Просто серапіас дрібноквітковий досить рідкісний у Великій Британії, тому я не повідомив про це одразу ж».

Як ці орхідеї потрапили на дах банку — загадка. Їх не висаджували. Водночас еколог знаходить дедалі більше квіток.

[Марк Паттерсон, еколог]:
«Це маленька рослина, на ній усього три чи чотири квітки. Це, найімовірніше, паросток більшої батьківської рослини, яка росте позаду нас. Тобто їхнє насіння розповсюджується й виростає на всьому даху».

Можливо, насінини орхідеї потрапили сюди випадково з ґрунтом або їх приніс вітер.

Експерти вважають цілком логічним те, що орхідеї влаштувалися на зеленім даху.

[Майкл Фей, професор]:
«Орхідеї-серапіас — порівняно бур’янові сорти, коли вони перебувають у відповідному середовищі. Як середземноморський сорт, вони люблять спекотні, сухі місця біля моря, кам’янистий рельєф тощо».

Такі зелені дахи стають у Лондоні дедалі популярнішими. Вони охолоджують будівлі, допомагають збирати й заново використовувати дощову воду, знижують ризик локальних повеней і створюють умови проживання для комах та птахів.
Коротке посилання на цю сторінку:

Занесена вітром: на даху лондонського банку виросла унікальна орхідеяСрібло в Єгипті — нове золотоКанада обмежить час роботи для іноземних студентівУ Південній Кореї лікарів-протестувальників збираються віддати під судНереальні очікування в новорічні свята призводять до великого стресуНовий олімпійський водний центр у Парижі гріє воду енергією сонцяМаски повернулися: у лікарнях Іспанії знову треба прикривати ніс та ротУ Словенії завершили земляні роботи в новому тунелі, який веде до АвстріїУ Пуерто-Рико оголосили надзвичайну ситуацію через лихоманку денгеТримати незареєстрованих собак буллі XL в Англії — тепер кримінальний злочин

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: