24.06.2024
Телеканал NTD

Армія щурів-саперів у Камбоджі поповнилася 20-ма новобранцями

Армія щурів-саперів у Камбоджі поповнилася 20-ма новобранцями

Камбоджа отримала нову армію щурів-новобранців для виявлення старих мін. Тварин привезли з Танзанії. Там сумчасті гігантські..

Дата завантаження: 2024-04-24

video

Камбоджа отримала нову армію щурів-новобранців для виявлення старих мін. Тварин привезли з Танзанії. Там сумчасті гігантські щури проходили інтенсивну підготовку в єдиному у світі спеціалізованому центрі.

Куратор гризунів каже, що ці тварини мають унікальні здібності.

[Со Мален, дресирувальниця щурів]:
«Раніше я не знала, наскільки важлива їхня робота. Та щойно я почала працювати зі щурами, то зрозуміла, що їхній нюх, якого немає в людей, робить їх дивовижними. Вони дають 100-відсотковий результат».

Якщо щур чує вибухівку, він подає сигнал: зупиняється, починає чистити мордочку й рити лапами землю. Водночас на них міни не спрацьовують, бо вони занадто легкі.

Загалом надійшло 20 нових щурів. Вони замінять своїх літніх побратимів, яким уже пора на пенсію.

[Со Мален, дресирувальниця щурів]:
«Мені не складно працювати ні зі старими, ні з новоприбулими щурами. З усіма легко. Їм однаково, хто ними керує. Кожен може бути їхнім куратором. І головне, вони не кусаються».

Загалом армія щурів у Камбоджі вже сягає 48 особин. Ще частина доживає свій вік на пенсії у спеціалізованому центрі.

[Шафі Маханью, доглядач щурів-пенсіонерів]:
«Їхнє життя майже таке ж, яким було під час роботи. Головна різниця в тому, що вони багато відпочивають».

Камбоджу вважають найбільш замінованою країною світу. З 1979 року від мін тут постраждало чи загинуло понад 67 тисяч осіб. У землі країни може лежати до шести мільйонів мін та інших боєприпасів.

Влада каже, що хоче збільшити свій загін щурів-шукачів, щоби можна було виділити під сільськогосподарські угіддя ще більше земель.
Коротке посилання на цю сторінку:

Армія щурів-саперів у Камбоджі поповнилася 20-ма новобранцямиЯк Австралія перетворила морських шкідників на джерело цінної ікриКонфіскованій зброї знайшли мирне застосування в ПеруОгляд світових подій (з 7 по 12 квітня)На Канарських островах протестують проти масового туризмуЧим пригощатимуть гостей «Оскара»Ковбаса з єнотів — новий делікатес у НімеччиніДруга найбільша в історії Техасу пожежа знищує будинкиТемпи зменшення площі тропічних лісів у світі 2023 року сповільнилисяЯк пінгвінів захищають від пожеж на австралійському острові Філіпп

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: