02.12.2024
Телеканал NTD

ООН готується до збільшення кількості біженців в Афганістані

ООН готується до збільшення кількості біженців в Афганістані

ООН готується до того, що в Афганістані з'явиться більше біженців і внутрішніх переселенців. Це може статися..

Дата завантаження: 2024-05-01

video

ООН готується до того, що в Афганістані з’явиться більше біженців і внутрішніх переселенців. Це може статися після виведення військового контингенту США та інших країн НАТО, який покине Афганістан до 11 вересня.

Тоді як іноземних військ у країні меншає, насильство почало зростати. Минулого тижня бойовики напали на членів британо-американської некомерційної організації, що розміновує місцевість, і вбили десятьох осіб.

[Філіппо Гранді, Верховний комісар ООН у справах біженців]:
«З виведенням міжнародних військ становище, можливо, або, найімовірніше, погіршиться. Тому ми готуємося до надзвичайної ситуації всередині країни та в сусідніх країнах на випадок, якщо люди перетнуть кордон».

За даними ООН, зараз у світі — коло 2,5 мільйона афганських біженців. Ще 4 мільйони 800 тисяч осіб покинули свій дім, але перебувають усередині країни.

Під час виведення іноземних сил також ослабла допомога посередників у мирному врегулюванні конфлікту між урядом Афганістану та ісламістським рухом «Талібан».

[Філіппо Гранді, Верховний комісар ООН у справах біженців]:
«Між талібами й урядом ідуть переговори. І важливо, щоб міжнародна спільнота підтримала їх і допомогла їм завершитися позитивно. Саме політичні дії мають замінити конфлікт».

США ввели війська до Афганістану після терактів 11 вересня 2001 року. За підтримки Об’єднаного ісламського фронту порятунку Афганістану вони повалили режим талібів. США ще допомагають цій країні грішми. З 2002 року було виділено майже 4 мільярди доларів.

[Марк Лоукок, представник ООН з гуманітарних питань]:
«За цих обставин Афганістану необхідна сильна економічна підтримка, а також гуманітарна допомога. Це максимально збільшить шанси афганської влади на стабілізацію ситуації».

За даними ООН, гуманітарної допомоги потребує понад 18 мільйонів осіб — це майже половина населення Афганістану. Міжнародна організація закликала спонсорів виділити у 2021 році 1,3 мільярда доларів. Поки їй вдалося зібрати лише 23 % цієї суми.

До 11 вересня Афганістан покинуть 2500 армійців США і 7000 військовиків інших країн НАТО, а ще Австралії, Нової Зеландії та Грузії.
Коротке посилання на цю сторінку:

ООН готується до збільшення кількості біженців в АфганістаніЯк Австралія перетворила морських шкідників на джерело цінної ікриКенійська компанія рятує природу від електронного непотребуНацгвардія допоможе стримати зростання злочинності в метро Нью-ЙоркаЯрмарок колекційних іграшок: як сотні фунтів віддають за «старий пластик»Викинутому в пустелі Атакама одягу дають друге життяООН: дитяча смертність у світі зменшилася до рекордно низького рівняСтрілянина в техаській церкві: на зброї стрільця була наклейка «Палестина»Як музика допомагає молоді не померти з нудьги в австралійській глушиніМігранти в американському штаті Аризона можуть опинитися на вулиці через відсутність фінансування

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: