24.01.2024
Телеканал NTD

Супутники, ракети й пластирі-шприци: у Києві пройшов конкурс інноваційних стартапів

Супутники, ракети й пластирі-шприци: у Києві пройшов конкурс інноваційних стартапів

У Києві пройшов фінал міжнародного конкурсу інженерних стартапів Vernadsky Challenge. Цього року в змаганнях узяли участь..

Дата завантаження: 2024-04-23

video

У Києві пройшов фінал міжнародного конкурсу інженерних стартапів Vernadsky Challenge. Цього року в змаганнях узяли участь 89 іноземних і 43 українських стартапи. Вони показали розробки на тему космічних технологій і активної біоелектроніки.

До фіналу пройшли 10 проєктів: 5 українських і 5 іноземних. Через карантин закордонні учасники, на відміну від українських, показують свої проєкти онлайн.

16-річний школяр Павло розробляє супутники, які допоможуть досліджувати космос. Їх можна використовувати для навчання студентів, а також запускати на навколоземну орбіту.

[Павло Усатюк, учасник конкурсу Vernadsky Challenge]:
«Апарат може літати на ультранизьких орбітах — аж до 150 кілометрів, аналізувати наявність газу в нещільних шарах атмосфери на досить великій висоті, аналізувати озоновий шар, озонові діри, здійснювати фото- і відеознімання нашої планети або інших зірок, наприклад Сонця».

Цей студент із Харкова також розробляє супутники. Вони автономні й можуть буксирувати інші супутники.

[Олександр Сапенко, учасник конкурсу Vernadsky Challenge]:
«Супутник, наприклад кубсат, не має своєї рушійної установки. І такі, як він, засмічують орбіту. Коли його термін минув, його потрібно спустити в атмосферу. Цей буксир (до нього) підлітає, бере захоплювачами й дає таке прискорення й такий напрямок, щоб він за якийсь час увійшов до атмосфери й просто згорів».

Студенти з Дніпра створюють повноцінні ракети багаторазового використання. Двигун можна легко замінити на новий. До того ж вони будуть у кілька разів дешевші за аналоги.

[Олександр Добродомов, учасник конкурсу Vernadsky Challenge]:
«Наш проєкт дає змогу, по-перше, дуже спростити ракету, спростити все наземне обладнання, що потенційно має в рази здешевити запускання супутників на орбіту».

Перше місце й два мільйони гривень здобув проєкт Medicsen з Іспанії. Команда створила розумний пластир, який відкриває в шкірі людини мікропори, щоби без голки можна було ввести ліки, такі як, скажімо, інсулін.

Друге місце й грант розміром 600 тисяч гривень отримав український проєкт Provizio, який брав участь у конкурсі з апаратом безконтактного вимірювання внутрішньоочного тиску.

Третє місце й грант — 400 тисяч гривень здобула команда BOROSPACE зі Словаччини за інноваційну конструкцію літій-іонних акумуляторів для космічної галузі.

[Тетяна Снопко, співорганізаторка конкурсу Vernadsky Challenge]:
«Ми пишаємося, що наш майданчик став трампліном для українських проєктів. У чомусь наша мета — побороти їхній страх, навчити їх грамотно презентувати себе».

Конкурс Vernadsky Challenge було засновано у 2015 році. За 6 років існування в ньому взяло участь понад 600 команд із 36 країн світу.
Коротке посилання на цю сторінку:

Супутники, ракети й пластирі-шприци: у Києві пройшов конкурс інноваційних стартапівСербські археологи розкопали давньоримську тріумфальну аркуНайбільший у Європі «надрукований» будинок здали в орендуЯк співають кити: данські вчені виявили спеціальний органНауковці придумали, як шум від машин перетворити на біопаливоВ ОАЕ знайшли золоті монети віком 2000 роківДослідження: собаки розуміють більше, ніж ми думалиЛичинки коралів збирають біля берегів Таїланду, щоб урятувати рифиАстрономи знайшли найяскравіший об’єкт у Всесвіті з чорною дірою в центріМорозильні камери з відходів роблять у кенійському місті Момбаса

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: