27.04.2024
Телеканал NTD

В Акрополі проклали нові доріжки для людей з інвалідністю

В Акрополі проклали нові доріжки для людей з інвалідністю

В афінському Акрополі з'явилися нові бетонні доріжки. Вони відкривають доступ до пам'ятки людям з інвалідністю. Утім,..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

В афінському Акрополі з’явилися нові бетонні доріжки. Вони відкривають доступ до пам’ятки людям з інвалідністю. Утім, багато хто розкритикував такі зміни. Люди кажуть, що це руйнує класичну естетику цього місця.

За словами міністра культури Греції, прокладення доріжок схвалила Центральна археологічна рада, що опікується пам’ятками історії.

[Ліна Мендоні, міністр культури Греції]:
«Я бачила людей в інвалідних візках, які вперше приїхали сюди й відчули себе щасливими. Гадаю, це має вщасливити й нас, бо дарувати людям радість, можливо, так само важливо, як і захищати наші культурні цінності».

Акрополь додано до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Щорічно він приваблює тисячі відвідувачів, які здебільшого підіймаються на 160-метровий пагорб пішки й блукають навколо храмів і пам’яток нерівними кам’яними доріжками.

Бетонні доріжки в Акрополі проклали ще в 1978 році. Однак із часом вони зруйнувалися. Під новими стежками лежать синтетичні прокладки. Вони захищають камені, що під ними. До того ж їх можна легко прибрати.

[Маноліс Коррес, реставратор]:
«Одні кажуть: зроби дерев’яним, інші — скляним. Але ми не можемо так зробити, бо тут ніколи не було покриття, це завжди був просто камінь. Ми твердо дотримуємося свого й не змінюємо того, що існувало».

Туристи загалом підтримують ідею з новими доріжками.

[Віктор Мало Джувера, турист зі США]:
«Це одна з найбільш впізнаваних пам’яток на планеті, і з наявними в нас технологіями не зробити її доступною для людей з обмеженими можливостями насправді жорстоко».

[Майкл Кірк, турист зі США]:
«Я, як і раніше, уважаю Акрополь дуже красивим, приголомшливим. Як на мене, це круто, що тепер усі можуть його побачити. Не думаю, що він змінився, і що це взагалі зашкодило Акрополю».

У районі пам’ятки також зробили новий ліфт і розмістили невеликі мотовізки. У майбутньому там також розставлять таблички зі шрифтом Брайля грецькою та англійською мовами.
Коротке посилання на цю сторінку:

В Акрополі проклали нові доріжки для людей з інвалідністюМарокко: лазні закриті, води немаєСтолиця В’єтнаму очолила список міст із найбруднішим повітрям19 000 голів худоби на борту: скандальне судно прибуло до ІракуСрібло в Єгипті — нове золотоТепловий стрес охоплює дедалі більше територій ЄвропиООН: дитяча смертність у світі зменшилася до рекордно низького рівняНайбільшу у світі дерев’яну вітряну турбіну збудували у ШвеціїІзраїль: БАПОР найняло понад 450 бойовиків ХАМАСу

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: