19.10.2024
Телеканал NTD

Як французький учитель вирішив стати астронавтом

Як французький учитель вирішив стати астронавтом

У перервах між викладанням інженерії для студентів у французькій Нормандії Матьє Плювінаж складає своє резюме. Він..

Дата завантаження: 2024-04-19

video

У перервах між викладанням інженерії для студентів у французькій Нормандії Матьє Плювінаж складає своє резюме. Він поставив собі за мету стати астронавтом.

38-річний Плювінаж скористався програмою Європейського космічного агентства. Воно оголосило відкритий набір нових астронавтів для пілотованих польотів.

[Матьє Плювінаж, кандидат в астронавти]:
«Чому я хочу стати астронавтом? З багатьох причин. Багато хто з малих літ мріє побувати в космосі. І зараз у мене виникла така можливість. Я хочу вирушити туди й допомогти людству в дослідженнях, особливо на МКС».

Матьє не має типової для астронавтів кваліфікації. Тобто він ніколи не був пілотом-випробувачем і не служив у війську.

Але він має ступінь магістра природничих наук, говорить англійською і французькою та вважає, що достатньо здоровий, щоб успішно пройти медогляд. А головне, він марить космосом.

У себе на роботі Плювінаж зберігає колекцію книг про Тому Песке — космічного інженера й пілота авіакомпанії, який цього року став першим французьким командиром екіпажу Міжнародної космічної станції.

[Матьє Плювінаж, кандидат в астронавти]:
«Усі книги, які я про нього читав — як серйозні, так і смішні — змушували мене казати собі: “Я хочу зробити це! Це круто!” Тож, оскільки ці книги розповідають про нього, природно, що це мене дещо зацікавило».

Конкуренція буде жорсткою. Щоб домогтися успіху, французу потрібно буде пройти шість відбіркових турів. Та він каже, що готовий ризикнути, бо наступного разу, коли ЄКА оголосить набір, він уже буде надто старим.

[Матьє Плювінаж, кандидат в астронавти]:
«Результат мені не важливий. Але якщо я не спробую, то потім усе життя шкодуватиму. І це буде щонайменше 40 років жалкування. Тому я зважився».

Матьє має подати заявку до 18 червня. Результат дізнається в жовтні.
Коротке посилання на цю сторінку:

Як французький учитель вирішив стати астронавтомЧасті землетруси тримають у страху жителів столиці МексикиКенійська компанія рятує природу від електронного непотребуКовбаса з єнотів — новий делікатес у НімеччиніПогорільці в Чилі відновлюють своє житлоНайбільшу у світі дерев’яну вітряну турбіну збудували у ШвеціїМер Венеції пояснив, чому відвідування історичної частини міста стане платним100-річний олімпійський чемпіон Франції готується нести смолоскип Ігор 2024 рокуСрібло в Єгипті — нове золотоНа Кубі закінчується паливо?

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: