20.03.2024
Телеканал NTD

Ізраїль і ХАМАС уклали перемир’я

Ізраїль і ХАМАС уклали перемир'я

Ізраїль і ХАМАС уклали перемир'я. Угоду підписали за посередництва Єгипту. Вона набуває чинності з п'ятниці. Ще..

Дата завантаження: 2024-04-20

video

Ізраїль і ХАМАС уклали перемир’я. Угоду підписали за посередництва Єгипту. Вона набуває чинності з п’ятниці.

Ще вночі в четвер палестинські ракети летіли в бік ізраїльських міст, а авіація Ізраїлю завдавала авіаударів по об’єктах угруповання ХАМАС, яке контролює Сектор Гази.

А тепер палестинці вийшли на вулиці, щоби святкувати припинення вогню.

[Мохаммед аль-Аттар, житель Гази]:
«Це радісний момент для всієї Гази, це перемога в Рамадан, у святковий день. Ми повернемо всі окуповані землі».

Ізраїльтяни поставилися до угоди зі стриманим оптимізмом.

[Еів Ізаєв, житель Тель-Авіва]:
«Гірка солодкість: начебто добре, що конфлікт закінчиться, але, на жаль, я думаю, що наступний конфлікт не за горами. І навряд чи будуть істотні зміни. Не думаю, що ХАМАС роззброять чи буде досягнуто якоїсь угоди, яка запобіжить ще одній ескалації».

Обидві сторони кажуть, що дотримуватимуться домовленостей. Водночас Єгипет оголосив, що відправить дві делегації, щоб спостерігати за виконанням договору.

Світові лідери привітали перемир’я повідомленнями в соціальних мережах. А Генеральний секретар ООН зробив офіційну заяву.

[Антоніу Гутерриш, Генеральний секретар ООН]:
«Я вітаю припинення вогню між Газою та Ізраїлем після 11 днів кровопролиття. Висловлюю свої найглибші співчуття жертвам насильства та їхнім близьким. Я також дякую Єгипту й Катару за зусилля в тісній співпраці з ООН, які допомогли відновити спокій у Газі та Ізраїлі. І я закликаю всі сторони дотримуватися припинення вогню».

Палестинці кажуть про десятки смертей. Але перевірити цю інформацію неможливо. Ізраїль повідомляє про 12 загиблих і сотні поранених. Також він підтвердив, що під час воєнних операцій знищив щонайменше 160 бойовиків ХАМАСу.

Нагадаємо, конфлікт виник 10 травня. Палестинці атакували, бо Ізраїль, на їхню думку, обмежує їхні права в Єрусалимі, зокрема під час сутичок поліції з протестувальниками біля мечеті Аль-Акса у священний для мусульман місяць Рамадан.
Коротке посилання на цю сторінку:

Ізраїль і ХАМАС уклали перемир’яБолгарія та Румунія частково приєдналися до Шенгенської зониЛісові пожежі в Чилі дісталися морських курортів — загинуло 112 людейОдна пропозиція на тисячу заявок: молоді китайці не можуть знайти роботуЗбиті в Ізраїлі іранські дрони, дуже ймовірно, мають китайські компонентиОбіцяна допомога буде: ЄС погодив виділення 50 мільярдів євро УкраїніНімецькі машиністи оголосили найдовший страйк в історії країниАпеляційний суд визнав Саркозі винним у незаконному фінансуванні передвиборчої кампаніїНа Кубі закінчується паливо?Ізраїль обіцяє, що гумдопомога не дістанеться ХАМАСу

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: