23.05.2024
Телеканал NTD

Фестиваль на дні пересохлого Аральського моря в Узбекистані привертає увагу до екологічної катастрофи

Фестиваль на дні пересохлого Аральського моря в Узбекистані привертає увагу до екологічної катастрофи

Іржаві кораблі посеред пустелі — незвичайне видовище. Колись тут був узбекистанський морський порт Муйнак. Проте внаслідок..

Дата завантаження: 2024-04-23

video

Іржаві кораблі посеред пустелі — незвичайне видовище. Колись тут був узбекистанський морський порт Муйнак. Проте внаслідок екологічної катастрофи Аральське море майже висохло й розпалося на Великий і Малий Арал.

Увагу до цієї проблеми привертає музичний фестиваль «Стихія», який проходить тут щороку.

[Джорабек Абдулрахманов, працівник міністерства туризму Узбекистану]:
«Такі заходи щонайперше служать маркетингом. Маркетингова робота тут полягає в тому, щоб зацікавлювати людей через музику. Тобто музика служить мостом між людьми й екологією загалом».

У середині минулого століття Аральське море було четвертим за площею озером світу. На початку 60-х Арал почав швидко міліти.

Фахівці називають кілька причин, зокрема й бажання радянської влади збільшити виробництво бавовни в посушливому середньоазійському регіоні. Щоб реалізувати задумане, з річок Амудар’я та Сирдар’я, які живили озеро, почали брати багато води для зрошення.

Фестиваль на місці колишнього порту Муйнак не обмежується концертами. Організатори пропонують гостям долучитися до висадження дерев, щоб перетворити безплідну пустелю на ліс.

[Дильфуза Ктлимуратова, жителька міста Муйнак]:
«Висох Арал — залишилося таке масштабне місце, де вітер здіймає сольові бурі, піщані бурі. Іноді влітку буває, що неможливо розплющити очі. Це впливає на здоров’я людей. І те, що з 2017 року проходять такі програми, те, що садять саксаули, це вже якийсь рух уперед, уже начебто трішки (з’явилося) свіже повітря й кисень».

Гості фестивалю також можуть сходити в музей Аральського моря й побачити, яким був цей регіон раніше.

Зараз площа пересохлої частини Аральського моря становить коло 40 тисяч квадратних кілометрів. Це можна порівняти з площею Швейцарії.
Коротке посилання на цю сторінку:

Фестиваль на дні пересохлого Аральського моря в Узбекистані привертає увагу до екологічної катастрофиЗнаменитий рибний ринок у Токіо приваблює відвідувачів ресторанами та СПА-центромЯку країну визнали найщасливішоюКенійська компанія рятує природу від електронного непотребуЧому китайський середній клас не може собі дозволити весілляТемпи зменшення площі тропічних лісів у світі 2023 року сповільнилисяВеличезне джерело природного водню знайшли в албанській шахтіООН: дитяча смертність у світі зменшилася до рекордно низького рівняУ Франції під час протестів фермерів загинула жінкаНа Канарських островах протестують проти масового туризму

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: