20.04.2024
Телеканал NTD

Вугри в Хорватії вимирають через атлантичних блакитних крабів

Вугри в Хорватії вимирають через атлантичних блакитних крабів

Хорватія славиться пляжами, давніми містами, а також морепродуктами. Однак місцеві жителі незабаром можуть утратити улюблений делікатес..

Дата завантаження: 2024-04-20

video

Хорватія славиться пляжами, давніми містами, а також морепродуктами. Однак місцеві жителі незабаром можуть утратити улюблений делікатес — вугрів. Ця риба опинилася в небезпеці через навалу блакитних крабів.

Родом ці ракоподібні з вод Атлантики, що біля узбережжя Північної та Південної Америки. У Європі вони з’явилися на початку минулого століття, а біля Хорватії — років 20 тому.

Блакитні краби всеїдні, тому почали конкурувати за їжу з місцевими морськими мешканцями. Так вугрів поменшало. 50 років тому рибалки ловили 150 тонн риби на рік. Зараз у 15 разів менше.

Крабів уже пробували відловлювати з комерційною метою, однак їсти їх хорвати не хочуть.

[Паво Єркович, власник ресторану]:
«Краб ніколи не стане частиною нашої кухні. Це надто незвична для нас їжа. Наскільки мені відомо, жоден ресторан на річці Неретві ще не додавав крабів до меню».

Деякі пропонують постачати крабів до ресторанів, що при розкішних готелях, у яких зупиняються іноземці. Критики ж кажуть, що цих ракоподібних усе ж недостатньо для життєздатного бізнесу.
Коротке посилання на цю сторінку:

Вугри в Хорватії вимирають через атлантичних блакитних крабівДруга найбільша в історії Техасу пожежа знищує будинки100-річний олімпійський чемпіон Франції готується нести смолоскип Ігор 2024 рокуЧасті землетруси тримають у страху жителів столиці МексикиМер Венеції пояснив, чому відвідування історичної частини міста стане платнимСтаре місто в Дубровнику хочуть повернути місцевим жителямСтрілянина в техаській церкві: на зброї стрільця була наклейка «Палестина»Мігранти в американському штаті Аризона можуть опинитися на вулиці через відсутність фінансуванняСтолиця Колумбії та 11 муніципалітетів починають нормувати водуЗруйнований міст у Балтіморі: кадри через 10 днів після аварії

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: