20.09.2024
Телеканал NTD

Арттерапія допомагає колишнім військовикам забути про стрес

Арттерапія допомагає колишнім військовикам забути про стрес

Учасники унікальної програми в австралійському місті Вінгем старанно вимальовують пейзажі й портрети. Тут їм допомагають позбутися..

Дата завантаження: 2024-04-20

video

Учасники унікальної програми в австралійському місті Вінгем старанно вимальовують пейзажі й портрети. Тут їм допомагають позбутися стресу, пов’язаного з їхньою минулою професійною діяльністю.

[Рей Герст, учасник курсів]:
«Я добре тут проводжу час, почуваю спорідненість із людьми, і це змінює моє життя».

Курси під назвою «Мистецтво як терапія» відкрили для військовиків у відставці та колишніх працівників екстрених служб. Ці люди більше за інших ризикують дістати посттравматичний стресовий розлад.

Колишня поліціянтка Джилліан Олівер прийшла в групу три роки тому. Вона втратила руку під час нещасного випадку на роботі.

[Джилліан Олівер, учасниця курсів]:
«Моя машина з’їхала з обриву заввишки 175 метрів біля Дінго-Топс. Нам із напарником дуже пощастило. Ми вижили».

Це було десять років тому. Відтоді жінка страждала від депресії і посттравматичного стресового розладу. А тут вона немов заново народилася.

[Джилліан Олівер, учасниця курсів]:
«Ти зав’язуєш тісні стосунки з іншими співробітниками служб екстреної допомоги чи товаришами по службі, ви стаєте однією сім’єю. І коли звідти йдеш, то розлуку пережити дуже важко, також складно звикнути до звичайного життя. Тут ми встановлюємо схожі зв’язки».

Ветерана ВМС Террі Роу під час служби у В’єтнамі вразила отруйна речовина. Пізніше його син народився з відхиленнями.

[Террі Роу, учасник курсів]:
«Я почувався в цьому винним, і в мене виник посттравматичний стрес. Я дуже захворів, тому мені довелося долати стрес».

За оцінками Профспілки швидкої допомоги Західної Австралії, 10 % співробітників екстрених служб, які наразі працюють, потерпають від посттравматичного стресового розладу. Серед тих, хто вийшов на пенсію, відсоток ще вищий.

Ранковий чай дає можливість поділитися історіями з минулого. Твори мистецтва завершено. Тепер час планувати нові — це ще один привід не втрачати надії.
Коротке посилання на цю сторінку:

Арттерапія допомагає колишнім військовикам забути про стресПольська поліція розганяє фермерів сльозогінним газом та шумовими гранатамиНацгвардія допоможе стримати зростання злочинності в метро Нью-ЙоркаУ Камеруні стартувала перша у світі програма планової вакцинації проти маляріїСтаре місто в Дубровнику хочуть повернути місцевим жителямУ Південній Кореї лікарів-протестувальників збираються віддати під судЯк музика допомагає молоді не померти з нудьги в австралійській глушиніКенійська компанія рятує природу від електронного непотребуМистецтво допомагає людям із деменцією поліпшити якість життяУ принцеси Кейт — рак, британці приголомшені

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: