25.04.2024
Телеканал NTD

Стародавні оливкові гаї Андалусії сподіваються додати до списку ЮНЕСКО

Стародавні оливкові гаї Андалусії сподіваються додати до списку ЮНЕСКО

Іспанія сподівається, що стародавні оливкові гаї Андалусії потраплять до списку спадщини ЮНЕСКО. Як уважають, це зробить..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

Іспанія сподівається, що стародавні оливкові гаї Андалусії потраплять до списку спадщини ЮНЕСКО. Як уважають, це зробить плантації прибутковішими. Це також підтримає місцеву програму, яка спрямована на збільшення біорізноманіття та екологічність.

В іспанській Андалусії понад 200 тисяч гектарів оливкових гаїв. В одній лише провінції Хаен — понад 66 мільйонів дерев. Місцеві жителі кажуть, що це найбільший у світі фермерський ліс.

Тут уже діє програма «Жива оливка», яку спонсорує ЄС. Вона допомагає відновити біорізноманіття регіону. Сьогодні у 20 оливкових гаях мешкає понад 165 видів птахів і 58 видів мурах.

[Карлос Руїс Гонсалес, представник програми «Жива оливка»]:

«Оливковий гай — це одна з найбагатших екосистем із погляду біорізноманіття в ЄС та Середземномор’ї. Масштаби флори й фауни просто вражають».

У програмі бере участь орнітологічна організація Seo Bird Life. За останні три роки вона змогла повернути до гаїв 12 % видів пернатих. А ще навчає фермерів вести екологічне сільське господарство.

[Хосе Еухеніо Гутьєррес, представник Seo Bird Life]:
«Коли фермер долучається до програми біорізноманіття, його прибутки зростають. У нього з’являються рослини, які безкоштовно удобрюють землю, комахи, які контролюють кількість шкідників. Потрібно менше витрат, менше інвестицій у добрива та фітосанітарні продукти».

Заявку в ЮНЕСКО просуває адміністрація міста Хаен. До неї приєдналися й інші муніципалітети. Загалом їх у регіоні понад 300. Рішення організації очікують не раніше ніж улітку 2023 року.
Коротке посилання на цю сторінку:

Стародавні оливкові гаї Андалусії сподіваються додати до списку ЮНЕСКОНацгвардія допоможе стримати зростання злочинності в метро Нью-ЙоркаЯк кавові фермери допомагають Панамському каналуНовий рекорд: у Ріо-де-Жанейро спека відчувалася на рівні 62 °CМер Венеції пояснив, чому відвідування історичної частини міста стане платнимАвстралія дозволила працівникам не відповідати на дзвінки начальства у вихідніВсесвітня продовольча програма ООН закликає рішуче відреагувати на гуманітарну кризу в ГаїтіКовбаса з єнотів — новий делікатес у НімеччиніУ Норвегії розводять песців, щоб урятувати їх від вимирання в СкандинавіїНезвичайну кількість мертвих кайр знаходять на узбережжі Франції

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: