26.01.2024
Телеканал NTD

Трильйони періодичних цикад вилазять на поверхню землі в США

Трильйони періодичних цикад вилазять на поверхню землі в США

Провівши 17 років під землею, мільярди цикад починають прокладати собі шлях на поверхню. Це унікальний вид,..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

Провівши 17 років під землею, мільярди цикад починають прокладати собі шлях на поверхню. Це унікальний вид, який називають періодичним. Він мешкає лише у 15 східних штатах США, а також у Вашингтоні округу Колумбія. Його особливість у тому, що комахи розвиваються під землею 17 років, а потім масово вилазять на поверхню для розмноження.

[Майкл Рупп, ентомолог]:
«Це захоплива подія. Такого немає на всій планеті Земля, навіть у всьому Всесвіті. Це єдине місце, де є цикади з 13-річним і 17-річним циклом, які з’являються мільярдами, якщо не трильйонами».

Американські цикади — чорні, завдовжки 4 сантиметри, з крильцями, які переливаються, і яскраво-червоними очима. Ентомолог Майкл Рупп каже, що вони зовсім нешкідливі.

[Майкл Рупп, ентомолог]:
«Є кілька помилкових уявлень про періодичних цикад. Перше з них: що це сарана. Це не сарана. Сарана — це як коники. А цикади більше схожі на тлю. Ще є хибна думка, що цикади — шкідники. Ні, шкоди вони не завдають. Вони не кусаються, не жалять, не шкодять вашим домашнім улюбленцям. Тобто цикад боятися не слід».

Є ще одна помилкова думка, що всі 17 років ці комахи перебувають у землі в стані анабіозу. Насправді це не так. Просто їхні цикли росту проходять дуже повільно.

А на поверхні вид виживає завдяки чисельності. Річ у тім, що ці комахи — легка здобич для всіх, хто хоче їх з’їсти. Та навіть попри те, що всі наїдаються від пуза, включно з птахами та гризунами, кількості цикад однаково достатньо для продовження роду.

Після спарювання самці вмирають майже одразу, а самки спочатку відкладають яйця. Вилупившись, їхні личинки падають на землю й зариваються на найближчі 17 років. Учені кажуть, що це варто побачити хоча б раз у житті.

[Майкл Рупп, ентомолог]:
«Ця подія цікавіша, ніж епізод “Ігри престолів”… Просто виходите і спостерігайте за цикадами».

Попереднього разу, коли цикади масово вилазили з-під землі, телефон-розкладачка був на вершині популярності, а США очолював Джордж Буш.
Коротке посилання на цю сторінку:

Трильйони періодичних цикад вилазять на поверхню землі в СШАСуданці виходять в інтернет через Starlink, оскільки мобільного зв’язку немаєУ Кенії люди гинуть від повенейЯк музика допомагає молоді не померти з нудьги в австралійській глушиніФермери біля затоплених полів у Греції скаржаться на погоду та просять допомогиМарокко: лазні закриті, води немаєЧасті землетруси тримають у страху жителів столиці МексикиЯк у популярному туристичному місті Таїланду справляються з мавпячим свавіллямНа Кубі закінчується паливо?Мистецтво допомагає людям із деменцією поліпшити якість життя

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: