26.01.2024
Телеканал NTD

Експерт із запахів допомагає людям відновити нюх після COVID-19

Експерт із запахів допомагає людям відновити нюх після COVID-19

24-річний Джош, професійний гольфіст із Флориди, торік у листопаді через COVID-19 утратив нюх. Каже, що відтоді..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

24-річний Джош, професійний гольфіст із Флориди, торік у листопаді через COVID-19 утратив нюх. Каже, що відтоді не відчуває і смаку.

[Джош Голденберг, професійний гольфіст, що через COVID-19 утратив нюх]:
«Мої друзі насолоджуються дуже смачною їжею, а я цього робити з ними не можу. Вирішив сюди прийти, зокрема, і через це. Якщо маю хоч один шанс на відновлення, то однозначно хочу ним скористатися».

По допомогу Джош звернувся до того, хто обіцяє йому повернути нюх.

[Сью Філліпс, експерт із запахів]:
«По-перше, хочу сказати, що я не лікар і не вчений. Я навіть не хімік і не парфумер. Я експерт із запахів».

У своєму кабінеті в Нью-Йорку Сью Філліпс пропонує понюхати різні суміші, які готує самостійно. Починає з легких запахів, таких як троянда, лаванда та м’ята. Якщо клієнт нічого не відчуває, тоді вона переходить до різкіших ароматів, таких як прянощі та мускус.

[Сью Філліпс, експерт із запахів]:
«Ми тренуємо людей нюхати мозком. Звідси з нюхової цибулини до лімбічної системи йде вібрація, імпульс. І я бачу, що їхні очі спалахують, прямо бачу цей імпульс, а також те, що туман розсіюється. І вони знову починають відчувати запах. Це просто дивовижно».

Процес може забрати до години. Але Філліпс каже, що здебільшого пацієнти роблять успіхи.

Довгостроковий вплив COVID-19 на мозок і тіло людей досі досліджують. Науковці ще не зрозуміли причину виникнення багатьох симптомів. Однак вони зазначають, що запахи можуть активізувати пам’ять.

[Вінкі Мерті, нейробіолог]:
«Вдихаючи різні запахи, людина вловлює залишковим нюхом деякі речі. А це, своєю чергою, провокує спогади з минулого».

Філіппс десятиліттями працює в індустрії ароматів. Допомагати людям, які втратили нюх через COVID-19, почала приблизно місяць тому. І клієнтів у неї з кожним днем більше.
Коротке посилання на цю сторінку:

Експерт із запахів допомагає людям відновити нюх після COVID-19У Мексиці на тлі нестачі води розгоряється суперечка через приватні штучні озераВирощування календули процвітає в Єгипті, попри економічний спадТроє жителів Японії виступили проти «расової упередженості»Столиця Колумбії та 11 муніципалітетів починають нормувати водуЛікарям, що страйкують у Південній Кореї, поставили вимогу до березня повернутися на роботуНа грецькому острові Лесбос створили кладовище для емігрантівНезвичайну кількість мертвих кайр знаходять на узбережжі ФранціїЯк і чим годуватимуть спортсменів під час Олімпіади в ПарижіСпалах лихоманки денге може перешкодити карнавалу в Ріо-де-Жанейро

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: