16.08.2024
Телеканал NTD

Сенегальці роблять цеглу із землі, щоби зводити прохолодні будинки

Сенегальці роблять цеглу із землі, щоби зводити прохолодні будинки

На тлі будівельного буму столиця Сенегалу Дакар перетворюється на бетонні джунглі. Але серед сірих будинків з'являються..

Дата завантаження: 2024-04-16

video

На тлі будівельного буму столиця Сенегалу Дакар перетворюється на бетонні джунглі. Але серед сірих будинків з’являються й будівлі теракотового кольору. Їх звели з екологічної пресованої цегли, яку роблять із землі.

[Нзінга Мбуп, співзасновниця архітектурної фірми]:
«Гадаю, люди трохи забули про найосновніші принципи, а саме про те, що треба використовувати матеріали, які є поряд. Вони ліпше підходять для місцевого клімату. Наш ґрунт ліпше захищає від спеки».

Процес виробництва цегли із землі нескладний. Ґрунт просіюють, потім додають воду й трохи цементу. Потім суміш пресують у спеціальному пристрої. Утворені цеглини сушать просто неба.

Заведено вважати, що така цегла міцніша та довговічніша. Виробництво безвідходне, бо брак можна переробити. Водночас не потрібен випал, тому немає шкідливих викидів в атмосферу.

Підприємець Дуду Деме заснував компанію з виробництва цегли понад десять років тому. За цей час попит на його продукцію зріс. І хоча в Дакарі будівлі поки переважно зводять зі звичайної цегли, сенегалець сподівається, що колись буде інакше. Він пояснює людям, у чому перевага пресованої цегли із землі, і вони змінюють свою думку.

Крім того, традиційні сенегальські будинки раніше робили приблизно з такого ж матеріалу. І багато хто пам’ятає, що в таких оселях завжди було прохолодно.
Коротке посилання на цю сторінку:

Сенегальці роблять цеглу із землі, щоби зводити прохолодні будинкиПольські діти раді скасуванню домашнього завдання, а ось батьки спантеличеніКенійська компанія рятує природу від електронного непотребуЯк Австралія перетворила морських шкідників на джерело цінної ікриРясні снігопади та крижаний дощ: Європа переживає транспортний колапсНеочищені стічні води щодня скидають у річки СербіїЯк пінгвінів захищають від пожеж на австралійському острові ФіліппЗаборону на табори безпритульних хочуть розширити на всю КаліфорніюДослідження: у приміщеннях повітря часто брудніше, ніж зовніУ Камеруні стартувала перша у світі програма планової вакцинації проти малярії

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: