25.09.2024
Телеканал NTD

Унікальні кольори, створені природою, показали на виставці в Лондоні

Унікальні кольори, створені природою, показали на виставці в Лондоні

На тлі стриманого англійського пейзажу відразу впадають в око ці кольорові диски. Дивовижно, але всі ці..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

На тлі стриманого англійського пейзажу відразу впадають в око ці кольорові диски. Дивовижно, але всі ці кольори взято з природи.

Ці фотографії — частина нової виставки, яка відкривається в Королівських ботанічних садах К’ю в Лондоні. Тут демонструють найяскравіші кольори, які трапляються в дикій природі.

[Ендрю Паркер, автор проєкту]:
«Дуже складно відтворити такий тип структурного природного кольору в штучному продукті, бо в природи є клітини, є ці крихітні маленькі фабрики, які ідеально підходять для створення крихітних маленьких колірних структур».

Автор виставки — науковець і художник Ендрю Паркер. Коли він вивчав кольори, які можна зустріти на Великому бар’єрному рифі й у тропічних лісах, то зрозумів, що такі відтінки людина ще ніколи не відтворювала. Він поставив собі за мету створити штучні еквіваленти.

Але виникли труднощі. Приміром, метеликам яскраві барви забезпечують крихітні мікрочастинки, що відбивають сонячне світло.

[Ендрю Паркер, автор проєкту]:
«Маємо великі прилади. І ми повинні знайти розумні способи, як можна відтворити ці мікроструктури, але щоб це було не надто довго й не дуже дорого».

Зрештою Паркер зі своєю командою знайшов, як відтворювати природні кольори. В основі його методу — прозорі мікроскопічні структури, які відбивають світло лише одного якогось відтінку, тому колір виходить дуже насиченим.

За допомогою такої технології можна забарвлювати багато різних речей: від мобільних телефонів до годинників.

[Ендрю Паркер, автор проєкту]:
«Якщо ми зможемо масштабувати ці фарби, то ними можна буде забарвлювати автомобілі. І це означатиме, що фарба ніколи не вицвіте, бо цей тип кольору не містить пігментів. Він складається із прозорих матеріалів, які й за мільйони років не потьмяніють».

Виставка триватиме до кінця вересня.
Коротке посилання на цю сторінку:

Унікальні кольори, створені природою, показали на виставці в ЛондоніЯк за 200 років розвинулася наука про динозаврівНайдавніші в Південній Америці наскельні малюнки знайшли в аргентинській ПатагоніїСербські археологи розкопали давньоримську тріумфальну аркуАстрономи знайшли найяскравіший об’єкт у Всесвіті з чорною дірою в центріЯк «суперличинки» допоможе розв’язати проблему перероблення пластикуЕкспрес-тести із жуйок планують виробляти в ШотландіїУ пластику знайшли набагато більше хімікатів, ніж виявили ранішеУ Німеччині розробили мікроботів, які в майбутньому допоможуть лікувати ракДо нас летить одна з найяскравіших відомих комет

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: