27.01.2024
Телеканал NTD

В іспанській Малазі росте 52 види орхідей, однак ботаніки й далі шукають нові

В іспанській Малазі росте 52 види орхідей, однак ботаніки й далі шукають нові

Іспанець Хосе Діас — палкий шанувальник орхідей. Він часто гуляє гірською місцевістю провінції Малага й милується..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Іспанець Хосе Діас — палкий шанувальник орхідей. Він часто гуляє гірською місцевістю провінції Малага й милується польовими квітами.

[Хосе Антоніо Діас, шанувальник орхідей]:
«(Коли знаходжу новий вид), почуваюся, ніби виграв у різдвяній лотереї. Це бурхливі емоції і величезне щастя, бо ми мало знаємо про різноманітність (рослин і квітів)».

Загалом відомо про 28 тисяч видів орхідей. В Іспанії росте 120. З них 52 види, серед яких і гібриди, трапляються в провінції Малага.

[Хосе Гарсія, співробітник Малазького університету]:
«Малага — це центр європейського біорізноманіття. Місцева природа дуже розмаїта. Тут є морські узбережжя та пляжі. Близькість моря створює солонувате середовище. А також є гориста місцевість, що підноситься на 2000 метрів над рівнем моря».

Неоднорідний рельєф і неоднакові погодні умови створюють різне середовище для орхідей. Деякі ростуть у полях, а деякі — на скелях. Кожен вид має унікальні риси. Ботаніки приїжджають до Малаги, щоб вивчати ці квіти, починаючи з XIX століття. До пандемії тут часто бували й туристи.

[Даміан Кінтана, працівник лісового господарства]:
«Люди здебільшого приїжджають із Бельгії, Англії, Італії та Франції. За короткий час вони можуть побачити від 25 до 35 видів орхідей і понад десять гібридів. Різні типи лісів Андалусії роблять цей регіон особливим».

У Малазькому університеті описують і класифікують трави та квіти. Тут зберігається 100 тисяч засушених рослин 6000 видів. Серед них і два нових гібриди орхідей, яких наука раніше не знала. Їх знайшли в Малазі у 2020 році.

Водночас науковці попереджають, що через діяльність людей і розширення міст орхідеї поступово зникають. Але вчені шукають спосіб, як зберегти сприятливі для цих квітів умови.
Коротке посилання на цю сторінку:

В іспанській Малазі росте 52 види орхідей, однак ботаніки й далі шукають новіАстрономи знайшли найяскравіший об’єкт у Всесвіті з чорною дірою в центріПонад 100 нових видів морських істот виявили в океані біля берегів ЧиліЯк за 200 років розвинулася наука про динозаврівЯк «суперличинки» допоможе розв’язати проблему перероблення пластикуНові протези дають змогу відчувати температуру предметівСтимулятор для мозку — новий засіб проти депресіїУ США тестують робота, який ходитиме по перетнутій місцевості Місяця та МарсаВ Ізраїлі знайшли величезне підземне укриття, зроблене 2000 років томуЯрмарок роботів проходить у данському місті Оденсе

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: