11.05.2024
Телеканал NTD

Кисть статуї римського імператора возз’єдналася з пальцем, утраченим 550 років тому

Кисть статуї римського імператора возз'єдналася з пальцем, утраченим 550 років тому

Останки бронзової статуї римського імператора Костянтина через 550 років возз'єдналися із загубленим вказівним пальцем. Голова, рука..

Дата завантаження: 2024-05-11

video

Останки бронзової статуї римського імператора Костянтина через 550 років возз’єдналися із загубленим вказівним пальцем. Голова, рука і сфера зберігаються в Капітолійських музеях у столиці Італії. Ці експонати — частина дару народу Рима від Папи Сікста IV.

Він віддав колекцію античної бронзи для майбутнього музею в 1471 році. Тоді ж і загубився палець статуї імператора. Тепер відсутня деталь прибула до Рима. Її доставили з Лувру.

[Франсуаз Гольтьє, співробітниця Лувру]:
«Зараз ми ретельно все оглянемо. Для транспортування експонат добре упакували».

Кілька сотень років про палець нічого не знали. Його виявили в 1860 році, коли було конфісковано й розпродано колекцію італійського археолога Джованні П’єтро Кампани. Фрагмент бронзової кисті разом з іншими творами мистецтва купив Наполеон III. Через кілька років зібрання передали Лувру.

Французькі фахівці довго не знали, що палець належить статуї імператора Костянтина. Кілька років тому в Римі зробили 3D-модель відсутнього пальця і порівняли її з експонатом у Луврі. Тоді й підтвердилося, що він частина бронзової кисті.

Лувр передав палець Капітолійським музеям на п’ять років. Згодом цей термін можуть продовжити.
Коротке посилання на цю сторінку:

Кисть статуї римського імператора возз’єдналася з пальцем, утраченим 550 років томуМодний дім Dior показав свою осінню колекцію в Нью-ЙоркуВ Італії вимирають газетні кіоскиІнший погляд на кохання: «Музей розірваних стосунків» відкрився в ХорватіїАнглія повернула Австралії списи аборигенів, які вивіз Джеймс КукСицилійський вулкан Етна приваблює туристів кільцями пари та газуСтаровинне іспанське ательє створює одяг та аксесуари для кіноіндустрії всього світу15 000 шоколадок із талісманом Олімпіади-2024 зроблять у ПарижіНайвідоміший храм Камбоджі хоче повернути колишню кількість туристівВиставки, присвячені кактусам та квітковому дизайну, відкрилися в музеї Іва Сен-Лорана в Марракеші

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: