28.05.2024
Телеканал NTD

До Афганістану зі США повернулися 33 артефакти

До Афганістану зі США повернулися 33 артефакти

До Національного музею Афганістану в Кабулі повернулися 33 артефакти, які раніше контрабандисти вивезли з країни. Спецслужби..

Дата завантаження: 2024-03-28

video

До Національного музею Афганістану в Кабулі повернулися 33 артефакти, які раніше контрабандисти вивезли з країни. Спецслужби США конфіскували ці історичні цінності в торговців творами мистецтва. Це сталося у 2012 і 2014 роках.

[Мохаммад Фахім Рахімі, директор Національного музею Афганістану]:
«За останні 20 років різні країни повернули нам 10 500 предметів старовини. Недавній приклад це 33 стародавні артефакти, які повернуто зі США».

Артефакти датують II і XI століттями нашої ери.

Війни в Афганістані не припиняються вже понад 40 років. Під час збройних конфліктів було знищено безліч творів мистецтва, історичних артефактів і архітектурних цінностей.

У 2001 році таліби зруйнували дві гігантські баміанські статуї Будди та десятки дрібніших скульптур, що датують III століттям нашої ери. Ці знайдені в монастирях артефакти зберігалися в Національному музеї.

Крім того, військові крали реліквії і продавали їх за кордон.

[Мохаммад Тахір Зухайр, виконувач обов’язків міністра культури Афганістану]:
«Я закликаю весь народ Афганістану долучитися до національної кампанії і зупинити контрабандистів та допомогти нашим службам безпеки запобігти незаконним розкопкам».

Національний музей Афганістану збудовано сто років тому. У 90-х роках будівлю використовували як військову базу, тому вона стала мішенню для ракетних обстрілів і дуже постраждала.

Міжнародна спільнота зібрала гроші на ремонт музею, і він знову відкрився у 2004 році.
Коротке посилання на цю сторінку:

До Афганістану зі США повернулися 33 артефактиДесятки повітряних зміїв злетіли в небо над індійським АхмадабадомТуніська співачка хоче відродити в країні давню берберську мовуФруктова мода: як з ананасів роблять взуттяДва індійські ресторани судяться через куряче каріФранцузький художник оживив фасад престижного готелю в Ріо-де-Жанейро10 років у Louis Vuitton: дизайнер Ніколя Геск’єр відсвяткував ювілей у ЛувріФранцузький острів Мон-Сен-Мішель знову став недоступнимФестиваль світла прикрасив Копенгаген в останній місяць зимиКонкурс портретного живопису NTD пройшов у Нью-Йорку

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: