24.02.2024
Телеканал NTD

Нова виставка в Парижі висвітлює життя Наполеон у вигнанні

Нова виставка в Парижі висвітлює життя Наполеон у вигнанні

Цьогоріч виповнюється двісті років із дня смерті Наполеона I Бонапарта. Деякі сучасники вважали його великим полководцем,..

Дата завантаження: 2024-04-24

video

Цьогоріч виповнюється двісті років із дня смерті Наполеона I Бонапарта. Деякі сучасники вважали його великим полководцем, а інші — деспотичним тираном. Але на засланні на острові Святої Єлени Наполеон був більше схожим на мученика.

Про останні роки життя і смерть французького полководця розповідає виставка під назвою «Наполеона більше немає». Нещодавно її відкрили в Будинку інвалідів у Парижі.

[Леа Шарлікар, кураторка виставки]:
«Наполеон міг канути в небуття. Однак він використовує час (у вигнанні), щоб написати історію свого життя і змінити свій стан бранця. Полон був не дуже славним періодом».

Британці заслали Наполеона на маленький острів в Атлантичному океані в 1815 році. Так вони хотіли запобігти повторній утечі полководця. У 1816-му на острів прибув новий губернатор, який значно обмежив свободу колишнього імператора.

Тим часом Наполеон диктував спогади графові Лас Казу, який супроводжував його на засланні. Граф почав писати про полководця одразу після поразки в битві при Ватерлоо в червні 1815 року й робив це, поки губернатор не вигнав його з острова.

На засланні здоров’я Наполеона через малорухливий спосіб життя і пригнічений стан погіршувалося. Він помер 5 травня 1821-го у віці 51 року.

Колишній імператор заповідав поховати його на березі Сени. Але британці похоронили на острові. У 1840 році за наказом короля Луї-Філіппа I останки Наполеона перепоховали в Парижі в Будинку інвалідів.
Коротке посилання на цю сторінку:

Нова виставка в Парижі висвітлює життя Наполеон у вигнанніУ сади Версаля повертається фонтан «Колісниця Аполлона»Ведмеді, кобили й турки: парад М’ясопуст у чеському селіОсінь-зима від Dior: дім моди звернувся до перших образів одягу прет-а-портеЯк лондонський ресторан готує їжу лише з місцевих інгредієнтівМузикант зіграв на вертикальному фортепіано просто в небіКитайські майстри готують повітряних зміїв до видовищного фестивалюЯк архітектура Марокко поєднує давнину із сучасністюНародну музику шоро в Бразилії визнали культурною спадщиноюМодний дім Carolina Herrera показав красу як силу

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: