18.12.2024
Телеканал NTD

У Шотландії після парламентських виборів може відбутися новий референдум про незалежність

У Шотландії після парламентських виборів може відбутися новий референдум про незалежність

Перший міністр Шотландії Нікола Стерджен каже, що після виборів у країні може пройти референдум про незалежність...

Дата завантаження: 2024-04-18

video

Перший міністр Шотландії Нікола Стерджен каже, що після виборів у країні може пройти референдум про незалежність.

[Нікола Стерджен, перший міністр Шотландії]:
«Ці вибори справді важливі. Їхній результат має значення. Ставки високі. Країна переживає найбільшу кризу на пам’яті більшості з нас. Дуже важливо, щоб ми вийшли з цих виборів із сильним, досвідченим урядом, готовим ухвалювати рішення, які виведуть нас з ізоляції і повернуть до нормального життя».

У країні оберуть новий склад парламенту, який складається зі 129 членів. Водночас система голосування тут змішана. Тобто спочатку виборці голосують за окремих членів, а потім за політичні партії.

Стерджен каже, що, якщо Шотландська національна партія дістане більшість, це відчинить двері для другого референдуму про незалежність.

Раніше прем’єр-міністр Борис Джонсон сказав, що зараз не час для такого голосування.

[Борис Джонсон, прем’єр-міністр Великої Британії]:
«Почекаймо й подивімося, що насправді станеться. Але я думаю, що більшість жителів Шотландії і Великої Британії вважають, що зараз не час, бо ми разом виходимо з пандемії. Зараз не час проводити безрозсудний і, як я вважаю, безвідповідальний другий референдум».

Перший референдум пройшов у Шотландії у 2014 році. Тоді 55 % шотландців проголосували проти виходу зі складу Великої Британії, і 45 % — за.

Проте опитування не виявили чіткого фаворита нинішнього парламентського голосування. Це означає, що партії, які підтримують незалежність Шотландії, можуть і не здобути більшості.
Коротке посилання на цю сторінку:

У Шотландії після парламентських виборів може відбутися новий референдум про незалежність137 осіб загинуло й понад 180 постраждало внаслідок теракту в «Крокус Сіті Холі» у РосіїСупервівторок завершився перемогою Дональда Трампа та Джо БайденаФранцузькі фермери спробували заблокувати гуртовий ринок у ПарижіКанада обмежить час роботи для іноземних студентівКонституційна рада Франції скасувала частину пунктів спірного міграційного законуПерше за сім років повне сонячне затемнення побачили жителі Північної АмерикиСлухання щодо БАПОРу: у Конгресі США агентство назвали «шоу жахів»Конгрес США ухвалив закон, який може заборонити тіктокВлада Азербайджану зносить будівлю колишнього карабаського парламенту

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: