18.08.2024
Телеканал NTD

«Ковідні» паспорти: нова реальність чи дискримінація?

«Ковідні» паспорти: нова реальність чи дискримінація?

Мабуть, жодна тема в добу пандемії не спричинює стільки суперечок, як так звані паспорти здоров'я. Одні..

Дата завантаження: 2024-04-18

video

Мабуть, жодна тема в добу пандемії не спричинює стільки суперечок, як так звані паспорти здоров’я. Одні кажуть, що це допоможе повернутися до нормального життя, інші називають це дискримінацією.

[Девід Росс, житель Лондона]:
«Відмовтеся від цього, і просто повернімося до звичайного життя. Не треба постійно намагатися контролювати людей».

Украй бурхливо дебати щодо цього питання проходять у ЄС, де пропонують запровадити «цифрові зелені сертифікати». За їх допомоги хочуть відновити туристичну індустрію. Ця галузь зазнала значного удару в південних державах, які заявили, що їхні економіки не витримають ще одного літа з порожніми пляжами.

«Ковідні» паспорти мають почати діяти з червня. Вони дадуть вільно перетинати кордони за трьох умов: якщо людина зробила щеплення, якщо вона має негативний тест на ковід або якщо вже перехворіла на коронавірус.

Паспорт міститиме QR-код, який можна буде просканувати за допомогою телефонного застосунку. Кожна країна його розроблятиме собі сама. Загальноєвропейського не буде.

Естонія, як очікується, стане однією з перших, де запровадять таку систему. У Франції застосунок уже тестують для авіаперельотів. А в Німеччині планують доповнити вже наявну програму, яка відстежує контакти хворих.

Утім, виникає запитання: чи справді вакцина або те, що людина перехворіла, свідчить про імунітет до ковіду.

Друге гаряче питання — дискримінація. Багато хто не хоче робити щеплення, бо не довіряє вакцинам.

[Асусона Гонсалес, жителька ЄС]:
«Якби це були препарати, подібні до вакцин від правця чи вітряної віспи, тоді так, а новим вакцинам я не довіряю. Але мене не треба замикати вдома й дискримінувати. Так само як й інших людей, які не пройшли щеплення».

ЄС уже обіцяє цього літа відчинити двері для вакцинованих американців. Але міжнародних стандартів поки не затвердили.

Країни-члени Євросоюзу ще непокояться через проблему безпеки особистої інформації і цифрового стеження. Єврокомісія ж обіцяє, що в паспортах здоров’я буде мінімум даних.
Коротке посилання на цю сторінку:

«Ковідні» паспорти: нова реальність чи дискримінація?Кенійська компанія рятує природу від електронного непотребуЧому індійські фермери знову вийшли на масові протестиЧому китайський середній клас не може собі дозволити весілляГабонський дизайнер перетворює викинутий папір на красиві вазиУ передмісті Парижа відкрилося Олімпійське селищеНовий рекорд: у Ріо-де-Жанейро спека відчувалася на рівні 62 °CНауковці: 2023 рік став найтеплішим за всю історію спостереженьЯк голодні калани допомагають урятувати берегову лінію американського штату КаліфорніяСтолиця В’єтнаму очолила список міст із найбруднішим повітрям

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: