25.11.2024
Телеканал NTD

На озері в Італії випробовують електрокатер на підводних крилах

На озері в Італії випробовують електрокатер на підводних крилах

У катері Candela Seven немов перед злетом пристібаються ременями і капітан, і пасажир. Це судно обладнано..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

У катері Candela Seven немов перед злетом пристібаються ременями і капітан, і пасажир. Це судно обладнано підводними крилами, й під час руху воно підіймається над водою. Його випробовують на озері Маджоре в Італії.

Сама технологія не нова. Такий човен тестували тут і на початку XX століття. Але принципова відмінність сучасного катера в тому, що він електричний.

[Мікаель Мальберг, працівник компанії ― виробника катера]:
«Зараз катеру потрібно коло 25 кінських сил, щоб розігнатися до 20 вузлів. Звичайному човну знадобилося б 100–120 кінських сил».

Підводні крила, що підіймають корпус катера, дають змогу зменшити тертя на 80 %. Завдяки цьому на одному заряді батареї можна пройти до 90 кілометрів. Розробники кажуть, що в суден на підводних крилах є як переваги, так і вади, тому вони внесли деякі зміни.

[Мікаель Мальберг, працівник компанії ― виробника катера]:

«Ми ніби-то усунули всі вади підводних крил і зробили їх роботу ефективнішою. До того ж ці крила висувні. Їх можна прибрати й витягнути човен на берег».

Катер обладнано датчиками, що відстежують рух хвиль. Сигнали надходять у бортовий комп’ютер, і той регулює кут нахилу підводних крил, щоб зменшити хитавицю.

[Умберто Амос, покупець]:
«Це фантастично, коли йдеш зі швидкістю 22 вузли й здатен говорити нормальним голосом, і до того ж не тратиш пального. Сподіваюся, колись таке зможе відчути кожен. Цей катер не створює хвиль і не турбує мешканців озера».

За словами розробників, розвиток сучасних технологій дав змогу здешевити виробництво такого катера. Зараз він коштує коло 250 тисяч євро, але 25 років тому довелося б заплатити 15 мільйонів.

Також у компанії планують будувати такі ж судна, але завдовжки до 60 метрів. Перший паром із підводними крилами пустять у Стокгольмі наступного року. Він вміщуватиме 30 пасажирів.
Коротке посилання на цю сторінку:

На озері в Італії випробовують електрокатер на підводних крилахВ ОАЕ знайшли золоті монети віком 2000 років«Іншопланетна лихоманка» стимулює перуанських мисливців за старовиноюУ Нідерландах тестуватимуть вакуумний поїзд HyperloopЯк «суперличинки» допоможе розв’язати проблему перероблення пластикуНайдавніші в Південній Америці наскельні малюнки знайшли в аргентинській ПатагоніїУ Німеччині розробили мікроботів, які в майбутньому допоможуть лікувати ракМорозильні камери з відходів роблять у кенійському місті МомбасаВосьминоги допомогли у створенні потужних присосківАстрономи знайшли найяскравіший об’єкт у Всесвіті з чорною дірою в центрі

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: