26.02.2024
Телеканал NTD

Новий застосунок для спостереження за тюленями допоможе захистити цих тварин

Новий застосунок для спостереження за тюленями допоможе захистити цих тварин

Сірі тюлені ліниво купаються в променях сонця біля пристані в британському місті Бріксем. Тут науковцям легко..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

Сірі тюлені ліниво купаються в променях сонця біля пристані в британському місті Бріксем. Тут науковцям легко спостерігати за їхнім життям. Але загалом у Великій Британії цих морських тварин 120 тисяч, і відстежувати їх переміщення нелегко.

Благодійний проєкт Seal і Плімутський університет розробили застосунок для смартфонів Seal Spotter. Тепер кожен британець може його встановити й реєструвати місце перебування тюленів.

[Сара Грінслейд, співзасновниця проєкту Seal]:
«Їх бачать у різних місцях, та ми не можемо бути всюди. Тож, якщо люди нас інформуватимуть, ми дізнаємося про місця проживання (тюленів)».

Зараз популяція сірих тюленів у Великій Британії зростає, проте на початку XX століття їх було всього 500 особин.

[Дункан Кенні, учасник проєкту Seal]:
«Застосунок допоможе нам більше дізнатися про життя тюленів на наших узбережжях. Коло 40 % світової популяції цих ссавців мешкає у водах Великої Британії. Це вразливий вид, і треба проявити турботу, щоб більше дізнатися про тюленів і ліпше їх захистити».

Користувачі програми ще можуть повідомляти про поведінку тюленів і стан їхнього здоров’я. Якщо тваринам треба буде допомога, науковці зможуть швидко її надати.

[жителька Бріксема]:
«Це дуже важливе дослідження. Тюлені постійно переміщаються, тому інформація про місця відпочинку й напрямки руху дуже цікава й допомагає зрозуміти, як живуть ці ссавці».

За словами дослідників, тюленям загрожує діяльність людей. Порти розростаються, і з’являються нові. Це змінює середовище проживання морських ссавців. Науковці вважають, що такий спосіб спостереження допоможе ліпше захищати популяції тюленів та інших тварин.
Коротке посилання на цю сторінку:

Новий застосунок для спостереження за тюленями допоможе захистити цих тваринЛичинок коралів заманюють до рифів за допомогою звуківЗа поведінкою тварин під час сонячного затемнення спостерігатимуть науковці СШАНайдавніші в Південній Америці наскельні малюнки знайшли в аргентинській ПатагоніїЯк «суперличинки» допоможе розв’язати проблему перероблення пластикуПриватний місячний модуль «Одіссей» лежить на боці, але працюєЧи можна забезпечити Землю дешевою сонячною енергією з космосуЛичинки коралів збирають біля берегів Таїланду, щоб урятувати рифиЯрмарок роботів проходить у данському місті ОденсеБезпілотний вертоліт НАСА на Марсі визнано неробочим

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: