Жвавий Нью-Йорк із його хмарочосами й автомобільним рухом, на перший погляд, не найкраще місце для бджільництва. Але як виявилося, це не так. Дедалі більше містян починає розводити медоносних комах на дахах і в невеликих садах біля дому.
Ендрю Коте привіз із Джорджії ще одну партію бджолиних сімей — загалом коло двох з половиною мільйонів італійських бджіл.
У його фургоні вмістилося 200 дерев’яних коробок, у кожній з яких коло 12 тисяч комах.
І відразу ж виросла черга з місцевих бджолярів. Одна коробка коштує від 150 до 200 доларів.
[Ендрю Коте, голова Асоціації бджолярів Нью-Йорка]:
«У кожній коробці їх коло 12 тисяч. Бджоли продаються на вагу, як сир».
Хтось кладе покупку в сумки, хтось несе в руках. А деякі навіть перевозить бджолині сім’ї на велосипеді.
[Рей Сейдж, бджоляр]:
«Мені подобається кріпити їх на велосипед. Просто їхати треба повільно й обережно».[Алан Марковіц, бджоляр]:
«Цей вид називається італійський, це європейські бджоли. Мені вони подобаються, бо з ними легко працювати й вони не зляться, коли відкриваєш вулик».
Кількість міських бджолярів швидко зростає. Багато вуликів ставлять на дахах хмарочосів та офісних будівель. Нью-Йорк легалізував бджільництво у 2010 році, і в місті сотні зареєстрованих вуликів.
Тим часом популяції бджіл у всьому світі різко скорочуються, частково через надмірну кількість пестицидів і хімікатів у сільських районах, а ще через малу різноманітність сільгоспкультур.
Коротке посилання на цю сторінку: