Виробники знаменитого сиру халумі на Кіпрі можуть полегшено видихнути. Тепер цей пружний і злегка солонуватий молочний продукт у ЄС продаватимуть лише вони. Країна зареєструвала халумі в Євросоюзі як торгову марку, підтвердивши своє виняткове право на цей сир.
Як уважає виробник халумі Георге Петру, статус у ЄС підтвердив, що цей сир винайшли саме на Кіпрі. І хоч звідки точно походить цей продукт, досі не встановлено, на Кіпрі вважають, що його почали виробляти саме в них ще в 1500 році.
[Георге Петру, виробник халумі]:
«На жаль, останніми роками багато країн намагалися нас копіювати. Реєстрація дуже допоможе. Так, інші країни не вироблятимуть халумі чи щось подібне й не вводитимуть покупців в оману».
Петру відкрив виробництво в 1982 році. Тоді використовував 250 літрів молока на день.
Тепер 220 працівників підприємства щодня обробляють 250 тонн молока й постачають сир до 40 країн світу.
Узагалі халумі — друга за обсягом стаття експорту Кіпру після фармацевтичних препаратів. Ось уже п’ять років, як ця індустрія щорічно збільшується на 20 %.
Головною перешкодою для реєстрації торгової марки були відмінності в рецептах. Халумі виробляють із кількох видів молока: козячого, овечого й коров’ячого. Різниця в пропорціях була дуже великою. Стандарт обіцяють затвердити до 2024 року.
Завдяки особливостям виробництва температура плавлення халумі вища, ніж інших сирів. Тобто його можна смажити й запікати на грилі.
Коротке посилання на цю сторінку: