29.08.2024
Телеканал NTD

Японія планує скинути в океан 1,25 млн тонн води з «Фукусіми-1»

Японія планує скинути в океан 1,25 млн тонн води з «Фукусіми-1»

Японія планує скинути в океан воду з АЕС «Фукусіма-1», на якій десять років тому сталася радіаційна..

Дата завантаження: 2024-03-29

video

Японія планує скинути в океан воду з АЕС «Фукусіма-1», на якій десять років тому сталася радіаційна аварія максимального рівня. Уряд країни заявляє, що це найреалістичніший варіант розв’язання проблеми. Він також обіцяє не завдати шкоди природі.

[Йосіхіде Суга, прем’єр-міністр Японії]:
«Після будівництва об’єктів, що відповідають правилам, ми приблизно через два роки почнемо скид в океан».

Радіоактивна вода зберігається на території АЕС. Її вже понад один мільйон 200 тисяч тонн. До літа наступного року місця для неї не залишиться.

Оператор атомної станції «Токійська енергетична компанія» очищає забруднену воду від радіонуклідів. Однак у ній залишається тритій, який важко відокремити. Фахівці планують знизити його концентрацію шляхом розведення незабрудненою водою. Японський уряд обіцяє, що після цього вода стане безпечною й відповідатиме нормам ВООЗ. Влада вважає, що скидання в океан триватиме десятиліттями.

Тим часом Південна Корея висловила глибокий жаль щодо рішення уряду Японії.

[Ко Юн Чхоль, голова Управління з координації держполітики]:
«Ми повідомимо японський уряд, що занепокоєні його рішенням, і наш народ виступає проти. Рішення японського уряду абсолютно неприйнятне».

Сеул наполягатиме на тому, щоб процес скидання води був прозорим і проходив під міжнародним контролем.

Рішення японської влади також стурбувало представників рибальської промисловості різних країн.

Аварія на «Фукусімі-1» сталася в березні 2011 року. Її спричинив сильний землетрус і подальше цунамі. За оцінками фахівців «Токійської енергетичної компанії», на усунення наслідків аварії на АЕС може піти 40 років.
Коротке посилання на цю сторінку:

Японія планує скинути в океан 1,25 млн тонн води з «Фукусіми-1»Бразилія посилює облави на нелегальних видобувачів золота в АмазоніїСпалах лихоманки денге може перешкодити карнавалу в Ріо-де-ЖанейроКенійська компанія рятує природу від електронного непотребуТроє жителів Японії виступили проти «расової упередженості»Новий рекорд: у Ріо-де-Жанейро спека відчувалася на рівні 62 °CВ Ісландії вивергається вулкан: лава підпалила будинки за 40 км від столиціТуристи розчаровані через страйк працівників Ейфелевої вежіООН: голодна смерть загрожує 220 000 дітей у СуданіРекордно низьку народжуваність зафіксували в Японії 2023 року

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: