29.08.2024
Телеканал NTD

Їжа майбутнього? У Фінляндії зробили шніцель із повітря

Їжа майбутнього? У Фінляндії зробили шніцель із повітря

Директор фінської компані Пасі Вайнікка куштує свій новий продукт, який створили в лабораторії в Еспоо. Це..

Дата завантаження: 2024-03-29

video

Директор фінської компані Пасі Вайнікка куштує свій новий продукт, який створили в лабораторії в Еспоо. Це зроблений із повітря шніцель.

[Пасі Вайнікка, директор компанії ― розробника солейну]:
«Чудово».

Цей продукт називається солейн. Його виготовляють у мініатюрному біореакторі з вуглецю, водню, кисню та азоту. З таких же елементів складається білок. Науковці кажуть, що процес створення солейну схожий на спиртове бродіння. У суміш із водню, вуглекислого газу й мікроелементів поміщають воднеокислювальні бактерії.

[Пасі Вайнікка, директор компанії ― розробника солейну]:
«Але нашому мікроорганізму не потрібен цукор. Замість нього до ферментера надходять маленькі бульбашки водню й вуглекислого газу. Вуглекислий газ ми виділяємо з атмосфери за допомогою технології під назвою “пряме захоплення повітря”, а водень отримуємо, розкладаючи воду».

Мікроорганізми виробляють продукт, який потім висушують і перетворюють на борошно. У ньому є жири, вуглеводи та білок, якого там понад 65 %. Борошно на смак нагадує пшеничне. Його можна додавати до всіляких продуктів.

[Пасі Вайнікка, директор компанії ― розробника солейну]:
«Солейн — це харчовий інгредієнт. Спочатку він збагачуватиме білком продукти рослинного походження, такі як напої та замінники м’яса. Також його можна додавати до молочних коктейлів та йогуртів. У такій їжі бракує амінокислот і білків».

Науковці кажуть, що виробництво солейну повністю екологічне. Електроенергію добувають із поновлюваних джерел енергії. На думку фахівців, у майбутньому цим продуктом можна буде забезпечувати все людство.

Компанія-розробник отримала майже 25 мільйонів євро державних і приватних інвестицій. Вона планує вивести свою продукцію на ринок на початку 2023 року.
Коротке посилання на цю сторінку:

Їжа майбутнього? У Фінляндії зробили шніцель із повітряНоутбук із подвійним екраном та майбутнє прозорих дисплеїв — новинки CES-2024За поведінкою тварин під час сонячного затемнення спостерігатимуть науковці СШАSamsung показала смартфони преміумкласу зі штучним інтелектомНовинки мобільних технологій показали на Mobile World CongressУ Дубаї корали вирощують по-новомуВ ОАЕ знайшли золоті монети віком 2000 роківНовий тривожний рекорд: температура океану в лютому досягла абсолютного максимумуСербські археологи розкопали давньоримську тріумфальну арку200 давніх украдених артефактів повернулися до Перу

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: