Директор фінської компані Пасі Вайнікка куштує свій новий продукт, який створили в лабораторії в Еспоо. Це зроблений із повітря шніцель.
[Пасі Вайнікка, директор компанії ― розробника солейну]:
«Чудово».
Цей продукт називається солейн. Його виготовляють у мініатюрному біореакторі з вуглецю, водню, кисню та азоту. З таких же елементів складається білок. Науковці кажуть, що процес створення солейну схожий на спиртове бродіння. У суміш із водню, вуглекислого газу й мікроелементів поміщають воднеокислювальні бактерії.
[Пасі Вайнікка, директор компанії ― розробника солейну]:
«Але нашому мікроорганізму не потрібен цукор. Замість нього до ферментера надходять маленькі бульбашки водню й вуглекислого газу. Вуглекислий газ ми виділяємо з атмосфери за допомогою технології під назвою “пряме захоплення повітря”, а водень отримуємо, розкладаючи воду».
Мікроорганізми виробляють продукт, який потім висушують і перетворюють на борошно. У ньому є жири, вуглеводи та білок, якого там понад 65 %. Борошно на смак нагадує пшеничне. Його можна додавати до всіляких продуктів.
[Пасі Вайнікка, директор компанії ― розробника солейну]:
«Солейн — це харчовий інгредієнт. Спочатку він збагачуватиме білком продукти рослинного походження, такі як напої та замінники м’яса. Також його можна додавати до молочних коктейлів та йогуртів. У такій їжі бракує амінокислот і білків».
Науковці кажуть, що виробництво солейну повністю екологічне. Електроенергію добувають із поновлюваних джерел енергії. На думку фахівців, у майбутньому цим продуктом можна буде забезпечувати все людство.
Компанія-розробник отримала майже 25 мільйонів євро державних і приватних інвестицій. Вона планує вивести свою продукцію на ринок на початку 2023 року.
Коротке посилання на цю сторінку: