18.02.2024
Телеканал NTD

Як турецьке озеро допоможе вивчати Марс

Як турецьке озеро допоможе вивчати Марс

Тоді як марсохід НАСА «Наполегливість» вивчає поверхню Червоної планети, науковці використовують зібрані ним дані на озері..

Дата завантаження: 2024-04-18

video

Тоді як марсохід НАСА «Наполегливість» вивчає поверхню Червоної планети, науковці використовують зібрані ним дані на озері Салда, що на південному заході Туреччини.

Дослідники кажуть, що мінерали й скельні відкладення на цьому озері, імовірно, найбільше схожі на ті, які виявлять на дні кратера Єзеро на Марсі. Як уважають, марсіанський кратер мільярди років тому був озером. І в ньому навіть могло існувати мікробіологічне життя.

[Томас Цурбучен, представник НАСА]:
«Ми лише проїхали кілька метрів поверхнею та озирнулися. Поки ми вважаємо, що кратер Єзеро дуже схожий на озеро Салда. І ми використовуватимемо це ще багато років».

Інформація, зібрана на озері Салда, може допомогти знайти скам’янілі сліди мікробного життя. Уважається, що вони збереглися у відкладеннях навколо дельти річки, яка колись наповнювала висохле озеро.

[Томас Цурбучен, представник НАСА]:
«Озеро Салда буде потужним аналогом. Ми зможемо висувати гіпотези й, перш ніж використовувати марсохід “Наполегливість”, перевіряти їх спочатку на озері. Або, наприклад, якщо марсохід щось знайде, то ми зможемо порівняти це з тим, що є в озері, і знайти подібності».

У 2019 група американських і турецьких науковців провела дослідження на береговій лінії озера Салда, відомого як турецькі Мальдіви. Вона дійшла висновку, що відкладення навколо озера складаються з мікробіалітів — гірської породи, утвореної за допомогою мікробів. Тепер планують з’ясувати, чи є мікробіаліти в кратері Єзеро.
Коротке посилання на цю сторінку:

Як турецьке озеро допоможе вивчати МарсРобот-кур’єр почав доставляти їжу в ТокіоЧи можна забезпечити Землю дешевою сонячною енергією з космосуЛичинок коралів заманюють до рифів за допомогою звуківДо нас летить одна з найяскравіших відомих кометНа Марсі виявили величезні поклади підземного льодуПонад 100 нових видів морських істот виявили в океані біля берегів ЧиліПриватний місячний модуль «Одіссей» лежить на боці, але працюєЯрмарок роботів проходить у данському місті ОденсеЗ олії — біопальне: новий завод у Дубаї

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: