20.02.2024
Телеканал NTD

Гладіатори Стародавнього Риму: у Неаполі відкрилася тематична виставка

Гладіатори Стародавнього Риму: у Неаполі відкрилася тематична виставка

Гладіатори були лідерами історичних повстань і мало не ідолами для давніх римлян. Цим сильним і відчайдушнішим..

Дата завантаження: 2024-04-19

video

Гладіатори були лідерами історичних повстань і мало не ідолами для давніх римлян. Цим сильним і відчайдушнішим бійцям присвятили нову виставку в Неаполі.

У Національному археологічному музеї показали 150 унікальних експонатів. Це і бронзові шоломи, і зброя, і навіть залишки їжі гладіаторів.

[Паоло Джульєріні, директор музею]:
«Ці люди ризикували на арені життям й, борючись, могли здобути свободу. Тому їхні вчинки дуже надихали».

Гладіаторами були раби, полонені воїни та засуджені злочинці. Перемога на арені амфітеатру для них була єдиною можливістю здобути волю. Часом гладіаторами ставали й звичайні римляни, які хотіли вибратися з боргів.

[Паоло Джульєріні, директор музею]:
«Гладіаторами опікувалися ланісти, які здавали їх в оренду. Бійці жили в школі гладіаторів, де їх навчали, годували й дбали про них як про “машини для видовищ”. Бої гладіаторів були головним видовищем, яке допомагало римським правителям завоювати прихильність народу».

Римські політики домагалися лояльності громадян, роздаючи зерно і влаштовуючи для них розваги. Бої гладіаторів були схожими на сучасні футбольні матчі. Поруч з амфітеатрами продавали їжу, у спеку над глядачами розвішували тканину, щоб захистити від сонця, а також періодично розбризкували пахощі. Однак бій міг закінчитися загибеллю переможеного.

Гладіаторами ставали у 17–18 років. Бійці постійно тренувалися, а на арені билися не частіше ніж два рази на рік. Мало хто міг за життя здобути понад 20 перемог, також мало хто доживав до 30 років.

Гладіатори були різних типів. Кожен мав свою зброю і захисне спорядження. На виставці демонструють усіляку зброю, зокрема меч із піхвами, зроблений у I столітті нашої ери.

[Лаура Форте, кураторка виставки]:
«Про що може розповісти зброя? Щонайперше про типи гладіаторів. Порівнюючи цю зброю з іконографічними свідченнями, тобто фресками чи мармуровими рельєфами, ми визначаємо типи й відмінність зброї. Тут є шолом мірмілона з високим гребенем і шолом фракійця, увінчаний головою грифона».

Серед експонатів є підлогова мозаїка зі сценами гладіаторських боїв. Її знайшли під час археологічних розкопок давньоримського міста Аугуста-Рауріка, яке стояло на території сучасної Швейцарії.

Виставка поки проходить онлайн і триватиме до січня наступного року. Коли карантинні обмеження скасують, експонати можна буде побачити наживо.
Коротке посилання на цю сторінку:

Гладіатори Стародавнього Риму: у Неаполі відкрилася тематична виставкаКурка з «драконячими лапами» — найліпший подарунок на в’єтнамський Новий рікЯк лондонський ресторан готує їжу лише з місцевих інгредієнтівУ Помпеях знайшли давню бенкетну залу з фрескамиМодниці привабили увагу на Чемпіонаті світу з кінних перегонів у ДубаїУ Ватикані реставрують центральний елемент собору Святого ПетраВ Італії вимирають газетні кіоскиУ швейцарському замку відкрилася перша Всесвітня бібліотека водиЗаповзятливі австралійці створюють приватні парки для вигулу собакМодний дім Dior показав свою осінню колекцію в Нью-Йорку

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: