26.02.2024
Телеканал NTD

Знаменитим Гентським вівтарем можна погуляти у віртуальної реальності

Знаменитим Гентським вівтарем можна погуляти у віртуальної реальності

Відновлений фламандський шедевр XV століття захистили новою куленепробивною скляною стіною. Загальну вартість реконструкції Гентського вівтаря оцінюють..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Відновлений фламандський шедевр XV століття захистили новою куленепробивною скляною стіною. Загальну вартість реконструкції Гентського вівтаря оцінюють у 30 мільйонів євро.

Брати Губерт і Ян ван Ейки завершили шедевр у 1432 році. Це стулковий вівтар у католицькому кафедральному соборі святого Бавона в бельгійському місті Гент. Він складається із 24 панелей та вважається одним із найважливіших творів мистецтва раннього Відродження.

Утім, враження відвідувачі тепер можуть дістати ще яскравіші. Для них підготували екскурсію у віртуальній реальності. Можна зайти в картину й розглянути навіть найдрібніші деталі.

[Бен Деврієндт, координатор центру для відвідувачів]:

«Завдяки доповненій реальності ми даємо людям змогу збільшувати масштабування, щоб відкрити для себе набагато більше того, чого зазвичай не бачиш».

[Лудо Коллін, пастор собору святого Бавона]:
«Картини написано дуже ретельно, до найдрібніших деталей. Здалеку це важко розгледіти, та якщо придивитися, то можна побачити, що в будівлях на задньому фоні у вікнах є люди, що на вулицях стоять коні, що тіні намальовано ідеально. Усе розписано так ретельно, що дивуєшся, як вони змогли зробити таке в 1432 році?»

Вівтар реставрували понад десять років. Адміністрація міста планувала у 2020 році урочисто показати шедевр публіці. Однак через пандемію термін відсунули на 2021-й.

Панелі частково зафарбували в 1550 році, вони пережили руйнування релігійних образів у Нідерландах влітку 1566 року, а в XIX столітті їх розпиляли навпіл. Під час воєн їх захоплювали то французи, то німці. А наприкінці Другої світової вони опинилися в австрійській соляній шахті.

Також у 1934 році дві панелі вкрали. Відновили лише одну з них.

Коротке посилання на цю сторінку:

Знаменитим Гентським вівтарем можна погуляти у віртуальної реальностіПінболом захоплюється дедалі більше молодіВ Італії вимирають газетні кіоскиШколярі Каліфорнії повернулися до ручок та зошитівРаніше втрачену гітару Джона Леннона виставлять на аукціонОсвіта в екстремальних умовах: навчальний центр на дереві збудували в джунглях ПеруКитайські майстри готують повітряних зміїв до видовищного фестивалюУ Помпеях знайшли давню бенкетну залу з фрескамиМузикант зіграв на вертикальному фортепіано просто в небіПольський полонез внесли до списку ЮНЕСКО

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: