28.08.2024
Телеканал NTD

В Іспанії електроенергію добувають з апельсинів

В Іспанії електроенергію добувають з апельсинів

В іспанському місті Севілья росте багато апельсинових дерев. Якщо точніше, майже 50 тисяч. Цієї пори року..

Дата завантаження: 2024-03-28

video

В іспанському місті Севілья росте багато апельсинових дерев. Якщо точніше, майже 50 тисяч. Цієї пори року все навколо помаранчеве, бо пора збирати урожай.

Однак цей азійський сорт дуже кислий, тому такі фрукти свіжими не їдять. Частину експортують до Великої Британії, де з апельсинів роблять джем, а решта зазвичай гниє на землі. Часто їх чавлять автомобілі, а перехожі можуть посковзнутися.

[Девід Гевара, працівник міської ради Севільї]:
«Ці дерева стали символом міста. Вони належать до тих речей, які хочуть побачити тут туристи. До того ж запах апельсинового цвіту приваблює до Севільї чимало гостей. Але коли плоди падають на землю, це створює місцевим жителям багато проблем».

Але тепер апельсини збираються перетворювати на чисту енергію, щоб нею живити водоочисний завод. Міський оператор водоканалу почав тестувати технологію виробництва електроенергії з метану.

[Хуан Еспадас, мер Севільї]:
«Ми придумали змішувати (апельсиновий) сік з осадом стічних вод, щоб виробляти електроенергію».

Спочатку апельсини збирають і доставляють на завод. Там їх подрібнюють і залишають для ферментації. Метан, який у процесі виділяється, збирають і використовують для роботи генератора.

[Беніньйо Лопес, представник оператора водоканалу Севільї]:
«Апельсини — органічний компонент, який ми тестуємо ось уже два роки».

Тести показують, що з тонни апельсинів можна виробити стільки електроенергії, скільки вистачить п’ятьом будинкам на день.

Оператор каже, що, якби збирали всі апельсини Севільї, то цього було б досить, щоб забезпечити електроенергією 73 тисяч будинків.

Водночас зі шкурок роблять добрива.

Компанія також планує використовувати свої потужності, щоб заряджати міський електротранспорт.
Коротке посилання на цю сторінку:

В Іспанії електроенергію добувають з апельсинівУ принцеси Кейт — рак, британці приголомшеніІзраїль: БАПОР найняло понад 450 бойовиків ХАМАСуЯк кавові фермери допомагають Панамському каналуМітла з пляшок: камбоджієць рятує природу від пластикуБільше, але дрібніші: урожай авокадо в Марокко цьогоріч може встановити рекордПогорільці в Чилі відновлюють своє житло100-річний олімпійський чемпіон Франції готується нести смолоскип Ігор 2024 рокуСтрілянина в техаській церкві: на зброї стрільця була наклейка «Палестина»Рясні снігопади та крижаний дощ: Європа переживає транспортний колапс

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: