27.05.2024
Телеканал NTD

Загублена мозаїка, що колись лежала на дні озера, повернулася на батьківщину

Загублена мозаїка, що колись лежала на дні озера, повернулася на батьківщину

В італійському Музеї римських кораблів виставлять давньоримську мозаїку. Цей твір мистецтва періоду римського імператора Калігули вважали..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

В італійському Музеї римських кораблів виставлять давньоримську мозаїку. Цей твір мистецтва періоду римського імператора Калігули вважали втраченим. Певний час він навіть лежав на дні озера. Але потім його знайшли в розкішному будинку на Мангеттені.

Музей побудували в 30-х роках минулого століття спеціально для скарбів із двох великих церемоніальних суден, які Калігула розпорядився побудувати в 40 році нашої ери.

Судна затонули. Їх знайшли наприкінці 90-х років XIX століття на дні озера Немі.

Мозаїка площею півтора квадратних метра прикрашала підлогу в одній із кают корабля.

Невідомо, коли і як вона потрапила до приватних рук. Але зрештою її придбала торговець старожитностями з Нью-Йорка та її італійський чоловік-журналіст. Вони забрали мозаїку додому й зробили з неї кавовий столик.

Так вона зберігалася до 2017 року. Потім її вилучила прокуратура.

[Паоло Сальваторі, представник поліції Італії]:
«Ми провели різні розслідування у співпраці з окружним прокурором і поліцією Мангеттену в Нью-Йорку. Завдяки цим розслідуванням нам вдалося встановити особу колекціонера предметів мистецтва — жінку італійського походження, яка наразі проживає на Мангеттені. Окружний прокурор вилучив мозаїку».

За даними італійської поліції, коло 8000 творів мистецтва було вивезено з Італії під час Другої світової війни.

Італія та інші країни останніми роками прагнули повернути розграбовані й загублені артефакти, які вони вважають частиною своєї культурної спадщини.
Коротке посилання на цю сторінку:

Загублена мозаїка, що колись лежала на дні озера, повернулася на батьківщинуЛюди в Токіо поспішають помилуватися цвітінням сакури напередодні дощівПольський полонез внесли до списку ЮНЕСКОФранцузький художник оживив фасад престижного готелю в Ріо-де-ЖанейроНайвідоміший храм Камбоджі хоче повернути колишню кількість туристівЕксклюзивні й дорогі: глобуси, як і раніше, потрібні покупцямВ Італії відкрився новий підвісний міст на висоті 175 метрівВедмеді, кобили й турки: парад М’ясопуст у чеському селіСендбординг повертається до НамібіїКарнавал у Венеції може стати «платним»

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: