23.06.2024
Телеканал NTD

Мініпарки допомагають афінянам пережити спеку й задуху

Мініпарки допомагають афінянам пережити спеку й задуху

Афіни вже давно перетворилися на кам'яні джунглі, і влітку містяни буквально задихаються від спеки й вихлопних..

Дата завантаження: 2024-04-23

video

Афіни вже давно перетворилися на кам’яні джунглі, і влітку містяни буквально задихаються від спеки й вихлопних газів. Трохи виправити ситуацію допомагають мініпарки. Це невеликі зелені оази з деревами, кущами та лавками.

[Костас Бакоянніс, мер Афін]:
«Мета — висаджувати рослини, знижувати температуру повітря, підвищувати якість життя і створювати нові місця відпочинку, де люди можуть збиратися разом».

Афіни стали розростатися після Другої світової війни, коли сільські жителі почали масово переїжджати до столиці.

[Христос Зерефос, голова Афінського наукового кліматичного центру]:
«Тут вирубували дерева і зводили будинки. Виникали цілі житлові райони, і водночас зростали затори на дорогах».

Мініпарки зазвичай охоплюють 100 квадратних метрів. Їх висаджують на подвір’ях біля багатоповерхівок. Довкола Афін гори, тож у безвітряну погоду в місті стає душно. Улітку температура підіймається до 40 градусів.

[жителька Афін]:
«Дуже приємно, що з’являються місця, де можна подихати свіжим повітрям. Ми, особливо тут, у Кіпселі, задихаємося. Тож це добра ініціатива».

Влада міста надіється, що зелені оази спонукатимуть людей відпочивати біля дому й не їздити на авто до звичайних парків, забруднюючи повітря вихлопами. А ще в Афінах прокладають велосипедні та пішохідні доріжки, уздовж яких ростуть дерева.

[Костас Бакоянніс, мер Афін]:
«Час автомобілів минає. Тепер потрібно шукати новий баланс».

У місті активно ремонтують старі фонтани. Вода, що циркулює, освіжає та охолоджує довколишнє повітря.

[Христос Зерефос, голова Афінського наукового кліматичного центру]:
«Якщо садити парки й відновлювати фонтани, то, звичайно, це принесе користь. Зелені легені в центрі міста — це вже допомога».

Мініпарки є в багатьох містах світу. Такі облагороджені зелені території прикрашають вулиці й дають можливість відпочити від міської метушні.
Коротке посилання на цю сторінку:

Мініпарки допомагають афінянам пережити спеку й задухуТемпи зменшення площі тропічних лісів у світі 2023 року сповільнилисяРік після землетрусу: як у Туреччині відновлюють життяЯк у популярному туристичному місті Таїланду справляються з мавпячим свавіллямУ Пуерто-Рико оголосили надзвичайну ситуацію через лихоманку денгеЧерез посуху на півдні Іспанії затвердили нові обмеження та заходиЯрмарок колекційних іграшок: як сотні фунтів віддають за «старий пластик»Туристи розчаровані через страйк працівників Ейфелевої вежіУ принцеси Кейт — рак, британці приголомшеніСуданці виходять в інтернет через Starlink, оскільки мобільного зв’язку немає

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: