23.06.2024
Телеканал NTD

Де зберігаються шедеври Лувру, які рідко виставляють у залах музею

Де зберігаються шедеври Лувру, які рідко виставляють у залах музею

Знаменитий Лувр до пандемії щороку приймав по десять мільйонів відвідувачів. Але зараз неоціненними шедеврами мистецтва ніхто..

Дата завантаження: 2024-04-23

video

Знаменитий Лувр до пандемії щороку приймав по десять мільйонів відвідувачів. Але зараз неоціненними шедеврами мистецтва ніхто не милується, хіба що охорона та деякі працівники музею.

Зі стіни усміхається Мона Ліза, неподалік завмерли в різних позах персонажі картини «Весілля в Кані Галілейській». А ось і коронація Наполеона, яку зобразив Жак-Луї Давид.

Але в Луврі є й не менш цінні скарби, які здебільшого приховано від гостей. Це експонати відділу графічного мистецтва. Їх виставляють зрідка й ненадовго. Папір надто чутливий до світла, до того ж малюнків дуже багато.

[Ксав’є Сальмон, працівник Лувру]:

«Відділ графічного мистецтва Лувру — найприхованіший від людей, бо ці роботи не виставляють на постійній основі. Але це екстраординарне сховище зразків творчості людства. Ми зібрали 250 тисяч творів мистецтва в самому серці Лувру. Це малюнки, пастелі й мініатюри».

Колекція охоплює період з IX по XIX століття. Тут зберігаються рідкісні роботи нідерландського живописця Рогіра ван дер Вейдена. Такі праці важко купити на аукціонах, бо вони вже розійшлися по колекціях.

А це малюнок італійського художника Таддео Гадді. Фреску з таким зображенням він зробив для базиліки Санта-Кроче у Флоренції.

[Ксав’є Сальмон, працівник Лувру]:
«Малюнок Таддео Гадді виконав у 1338 році, тобто у XIV столітті. Слідом за (художником XIII століття) Джотто він став використовувати перспективу. Цей релігійний сюжет називається “Введення Марії в храм”. І дуже вражає те, як майстерно використано фарби. Гадді змішував їх із водою й наносив на папір».

Зазвичай відділ графічного мистецтва відвідували 800 осіб на рік. Здебільшого це були студенти, художники й експерти. Вони заздалегідь вивчали роботи, а потім приходили сюди, щоб розглянути їх зблизька.

[Ксав’є Сальмон, працівник Лувру]:
«Дуже сумно, що ми поки не можемо приймати гостей. Та нам пощастило, що всю колекцію викладено в інтернеті. Люди можуть зайти на наш ресурс, оглянути фотографії, ознайомитися з інформацією і підготуватися до візиту».

Лувр не працює з 30 жовтня. Коли відкриється, поки не відомо.
Коротке посилання на цю сторінку:

Де зберігаються шедеври Лувру, які рідко виставляють у залах музеюЯк лондонський ресторан готує їжу лише з місцевих інгредієнтівКолекції для старших дітей: новий тренд на Лондонському ярмарку іграшокМузичні годинники із Забороненого міста, що в Пекіні, показали на виставці в ЛондоніСтаровинне іспанське ательє створює одяг та аксесуари для кіноіндустрії всього світуВигадливе та дивовижне керамічне мистецтво показали в ЛондоніУ Помпеях знайшли давню бенкетну залу з фрескамиФруктова мода: як з ананасів роблять взуттяМодний дім Carolina Herrera показав красу як силуТуніська співачка хоче відродити в країні давню берберську мову

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: