26.10.2024
Телеканал NTD

Пекін ще більше обмежив вплив демократичної опозиції Гонконгу

Пекін ще більше обмежив вплив демократичної опозиції Гонконгу

Деякі жителі Гонконгу побоюються, що їхній автономний регіон скоро нічим не відрізнятиметься від міст у материковому..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Деякі жителі Гонконгу побоюються, що їхній автономний регіон скоро нічим не відрізнятиметься від міст у материковому Китаї. 11 березня парламент КНР схвалив закон, який змінить склад Законодавчої ради Гонконгу й виборчий процес. Як наслідок, демократична опозиція втратить можливість впливати на ухвалення рішень і взагалі бути обраною до парламенту.

[житель Гонконгу]:
«Найбільшим наслідком нового закону стане те, що Гонконг втратить свій статус міжнародного центру. Гонконг стане звичайним містом, таким самим, як інші міста материкового Китаю. Він більше не буде особливим місцем із такими традиціями, як свобода, права людини чи відсутність корупції. Усього цього більше не буде».

[житель Гонконгу]:
«Ухвалення закону означає кінець демократичного табору. Більше не буде дебатів щодо всіляких питань. Залишиться одна сторона».

Кріс Паттен, останній британський губернатор Гонконгу, назвав закон «найбільшим на сьогодні кроком до знищення свобод Гонконгу і його прагнення до більшої демократії в умовах верховенства закону».

Відповідно до закону, кількість членів Законодавчих зборів збільшиться, але не на користь демократичної опозиції. Наразі половину ради, тобто 70 депутатів, обирають на прямих виборах. Друга половина — це професіонали й представники промисловості та профспілок. Уважається, що до цієї частини парламенту включають лише лояльних до Пекіна.

Компартія КНР тепер назначатиме ще 20 членів, що значно порушить пропорцію.

Комітет, який обирає голову адміністрації, збільшиться з 1200 до 1500 членів і отримає нові повноваження.

До того ж буде створено спеціальну комісію, яка перевірятиме всіх, хто пройшов до парламенту, щодо патріотичності та лояльності до китайської компартії.

Коли наприкінці минулого століття Гонконг передавали під управління КНР, Пекін обіцяв, що поступово в регіоні запроваджуватимуть загальні вільні вибори. Однак пізніше компартія відмовилася надати місту більше демократії і посилила свою авторитарну хватку, ввівши торік у червні закон про національну безпеку.
Коротке посилання на цю сторінку:

Пекін ще більше обмежив вплив демократичної опозиції ГонконгуТайвань відігнав катер берегової охорони КНР від своїх островів ЦзіньменьЧому молоді китайці стали рідше купувати предмети розкошіГонконг посилив закон про нацбезпекуГонконгу загрожує новий закон про нацбезпеку — ще жорсткішийТибетці звинуватили Китай у шпигунстві за тибетською діаспороюСуд Гонконгу вирішив ліквідувати китайського будівельного гіганта EvergrandeАвстралію «вразив» смертний вирок для австралійського блогера в КитаїАмериканський штат Аризона розглядає законопроєкт проти насильницького вирізання органів у КитаїУ Гонконгу оприлюднили жорсткішу версію закону про нацбезпеку

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: