19.11.2024
Телеканал NTD

Покрівельники Парижа хочуть додати свою майстерність до списку ЮНЕСКО

Покрівельники Парижа хочуть додати свою майстерність до списку ЮНЕСКО

Паризькі покрівельники щодня підіймаються наверх, щоб ремонтувати цинкові дахи міста. А тепер вони хочуть визнання: закликають..

Дата завантаження: 2024-04-19

video

Паризькі покрівельники щодня підіймаються наверх, щоб ремонтувати цинкові дахи міста. А тепер вони хочуть визнання: закликають ЮНЕСКО додати їхнє ремесло до списку нематеріальної культурної спадщини.

Місцеві жителі називають їх цинкувальниками. У Парижі працює коло 500 таких майстрів.

[Матьє Гінаман, покрівельник]:
«Гадаю, що це мистецтво, і його слід визнати офіційно, бо професія зникає».

Заявку на включення до списку вже відправили до міністерства культури Франції. Потім міністр повинна буде вибрати головного кандидата й у березні назвати його президенту країни. Ще два претенденти — це виготовлення багетів і фестиваль вина міста Арбуа.

Дахи в такому вигляді з’явилися в Парижі в 1850 році, коли Наполеон III попросив барона Жоржа Ежена Османа оновити архітектуру столиці. Саме Осман і придумав замінити звичайну шиферну плитку на цинк, який був дешевшим і легшим.

Відтоді такі дахи стали особливістю Парижа. Сьогодні 75–80 % усіх дахів міста покрито цинком. Утім, у майбутньому це може змінитися — через архітектуру сучасних будівель, а також через те, що молодь дедалі рідше обирає фах покрівельника.

[Олів’є Буало Дескамп, член комісії ЮНЕСКО]:
«Це недооцінене ремесло, і статус ЮНЕСКО все прояснить. Це схоже на титул, золоту медаль. Вона змусить визнати цю професію мистецтвом. Як на мене, це вже мистецтво».

У списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, уже, наприклад, є стародавні технології виробництва плаского хліба в Ірані й Казахстані, мистецтво приготування неаполітанської піци, а також традиція пивоваріння в Бельгії.
Коротке посилання на цю сторінку:

Покрівельники Парижа хочуть додати свою майстерність до списку ЮНЕСКОУ Киргизстані відроджують традицію носити жіночий головний убір елечекФігури людей із сірників та пап’є-маше робить хорватський скульпторНаціональний симфонічний оркестр США зіграв на старовинних інструментахРеконструкцію центру Каїра хочуть почати найближчими місяцямиКубинське болеро внесли до списку культурної спадщини ЮНЕСКОФестиваль «Звуки цвітіння» починається в Ботанічних садах К’ю в ЛондоніЕксклюзивні й дорогі: глобуси, як і раніше, потрібні покупцямДо Перу повернулися 4600 археологічних артефактівНародну музику шоро в Бразилії визнали культурною спадщиною

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: