02.01.2024
Телеканал NTD

Французький багет хочуть додати до списку культурної спадщини ЮНЕСКО

Французький багет хочуть додати до списку культурної спадщини ЮНЕСКО

Французький багет скоро може потрапити до списку культурної спадщини ЮНЕСКО. Пекарі хочуть зберегти традиційне мистецтво випікання,..

Дата завантаження: 2024-05-01

video

Французький багет скоро може потрапити до списку культурної спадщини ЮНЕСКО. Пекарі хочуть зберегти традиційне мистецтво випікання, яке зникає в умовах глобалізації. У супермаркетах повно багетів, але пекарі називають їх імітацією.

Ці вироби випікають із замороженого тіста, яке привозять навіть із-за кордону. Справжній французький багет відрізняється від такої випічки.

[Мікаель Ределле, пекар]:
«М’якуш кремового кольору, дуже пористий і прямо світиться зсередини. Через маску невідчутно, але аромат чудовий. Скоринка хрустка. Ми постаралися зробити відмінний традиційний багет».

Рецепт випічки дуже простий. Треба якісне борошно без добавок, дріжджі, вода, сіль і трохи майстерності.

Якщо багет додадуть до списку ЮНЕСКО, це може підтримати пекарів в умовах пандемії.

[Мікаель Ределле, пекар]:
«Мова йде не лише про цей чудовий виріб, але й про 33 тисячі пекарів (усієї країни). Вони щоранку прокидаються, щоб випікати багети. Гадаю, визнання дуже важливе, особливо після минулого року, який ми пережили. Ми багато говоримо про рестораторів, але пекарі також дуже постраждали».

Заявку до ЮНЕСКО подала Конфедерація французьких пекарів. Її президент непокоїться, що традиційне ремесло може зникнути. За останні 70 років у Франції закрилося 30 тисяч пекарень. Тобто щорічно банкрутує понад 400.

[Домінік Анрак, голова Конфедерації французьких пекарів]:
«До того ж ми щодня ходимо по багети. Це наша звичка, соціальне явище у Франції. Перше доручення, яке ми даємо дитині, це купити в пекарні багет. Це вже частина нашої культури. Ми зобов’язані захищати традиції та якісні продукти, щоб наші діти й онуки теж могли їсти смачні багети».

Французькі покупці також підтримують цю ідею.

[жителька Парижа]:
«Ми їмо багети постійно. Це гордість Франції і частина її культури».

[житель Парижа]:
«Це типова французька їжа. Я ні дня не можу прожити без багета. Буде справді добре, якщо його визнають культурною спадщиною».

У списку нематеріальної спадщини ЮНЕСКО вже є мистецтво випікання неаполітанської піци, хорватських пряників, вірменського лаваша та деяких інших борошняних виробів.
Коротке посилання на цю сторінку:

Французький багет хочуть додати до списку культурної спадщини ЮНЕСКОРозкішний бал-маскарад став окрасою Венеційського карнавалуФестиваль «Звуки цвітіння» починається в Ботанічних садах К’ю в ЛондоніОдну з найдавніших у світі книг виставлять на аукціонВигадливе та дивовижне керамічне мистецтво показали в ЛондоніТуніська співачка хоче відродити в країні давню берберську мовуКурка з «драконячими лапами» — найліпший подарунок на в’єтнамський Новий рікМодниці привабили увагу на Чемпіонаті світу з кінних перегонів у ДубаїКам’яний Атлант знову височить у Долині храмів на СициліїСицилійський вулкан Етна приваблює туристів кільцями пари та газу

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: