29.05.2024
Телеканал NTD

Український студент робить з опалого листя папір

Український студент робить з опалого листя папір

Може здатися, що це опале листя вже нікому не потрібне. Та для українського студента Валентина Фречки..

Дата завантаження: 2024-03-29

video

Може здатися, що це опале листя вже нікому не потрібне. Та для українського студента Валентина Фречки — це цінна сировина. Він використовує його для виготовлення паперу.

[Валентин Фречка, винахідник]:
«Ми навчилися використовувати відходи, які утворюються щорічно повсюдно. І ми навчилися їх переробляти на волокнистий напівфабрикат, який можна використовувати для виробництва паперу. Нам фактично вдалося це реалізувати першими в усьому світі в комерційній площині».

Технологія полягає у вилученні волокон із листя в спеціальній машині, яка потім перетворює їх на целюлозу. Її кілька разів промивають і змішують з органічними хімікатами (здебільшого з крохмалем), що робить папір міцнішим і рівнішим. На завершальному етапі тонкі листи матеріалу висушують та перетворюють на паперові рулони.

Валентин розробив цей метод, коли йому було 16 років. Експериментував із листям вдома й у школі. Пізніше він свою технологію запатентував і запросив інженерів, щоби розробити обладнання. 2020 року винахідник заснував ініціативу під назвою Re-Leaf Paper.

У промислових масштабах перший папір за його технологією почали виготовляти торік восени. Тоді з нього робили пакети й коробки для яєць. А зараз Валентин працює над створенням картону.

[Валентин Фречка, винахідник]:
«Уже вдалося виготовити папір, який ми потім перетворили на наші перші паперові пакети. Це перша продукція, яку нам вдалося виготовити на автоматизованому обладнанні. Вона має ті ж характеристики, що й звичайний папір. На пакетах можна друкувати. Ось тут можна побачити наше лого».

Щоб виготовити тонну такого паперу, не потрібно рубати 17 дерев — достатньо 2‒3 тонн опалого листя. До того ж завдяки новому методу виробництва можна зменшити кількість викидів вуглекислого газу до атмосфери.

Валентин також каже, що його технологія дешевша й ліпша за традиційні методи, бо потребує менше води й електроенергії.

Папір з опалого листя поки не може повністю замінити звичайний, бо він не такий довговічний і його складно зробити білим. Але Валентин сповнений рішучості розвивати свою технологію і завдяки їй реалізувати успішний глобальний бізнес-проєкт.
Коротке посилання на цю сторінку:

Український студент робить з опалого листя папірЗнахідка в Помпеях розкриває таємниці будівництва стародавніх римлянSamsung показала смартфони преміумкласу зі штучним інтелектомЗ олії — біопальне: новий завод у ДубаїЯк співають кити: данські вчені виявили спеціальний органУ Дубаї корали вирощують по-новомуПонад 100 нових видів морських істот виявили в океані біля берегів ЧиліНовинки мобільних технологій показали на Mobile World CongressЯк можна визначити рак грудей за відбитком пальцяНайбільший у Європі «надрукований» будинок здали в оренду

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: