23.12.2024
Телеканал NTD

В Африці знайшли двох карликових жирафів

В Африці знайшли двох карликових жирафів

Високий зріст — це перевага жирафів перед іншими парнокопитними. Він дає їм змогу діставати листя з..

Дата завантаження: 2024-04-23

video

Високий зріст — це перевага жирафів перед іншими парнокопитними. Він дає їм змогу діставати листя з крон великих дерев. Однак нещодавно в різних кінцях Африки виявили двох карликових жирафів. Учених це вразило.

Зазвичай самці виростають до шести метрів, самиці — трохи нижчі. Але в Намібії науковці виявили жирафа заввишки два метри 60 сантиметрів. А в національному парку Мурчісон-Фоллс в Уганді вчені знайшли особину, яка виросла лише до двох метрів 80 сантиметрів.

[Джуліан Феннессі, співзасновник Фонду збереження жирафів]:
«Схоже, це однорічний жираф. Ми дуже здивувалися, побачивши його, і провели невелике дослідження. Нам, імовірно, доведеться провести й генетичне дослідження, якщо ми хочемо зрозуміти більше. Та вже зараз можна точно сказати, що це карликовий жираф».

Початкові результати дослідження опублікували в «Британському медичному журналі». В обох карликових жирафів збереглися довгі шиї, проте ноги стали короткими.

Дослідники вважають, що це сталося внаслідок порушення розвитку скелета — дисплазії. Таке захворювання буває в людей і свійських тварин, але в дикій природі трапляється рідко.

На думку фахівців, карликові жирафи не мають жодних переваг у порівнянні з їхніми родичами нормального зросту.

Жирафи живуть в африканських саванах. За останні 30 років чисельність цих тварин зменшилася на 40 %, і в дикій природі залишилося приблизно 110 тисяч особин.

[Джуліан Феннессі, співзасновник Фонду збереження жирафів]:
«Жирафи справді в небезпеці. Ми називаємо цей процес безмовним вимиранням».

Утім, Фонд збереження жирафів допомагає різним країнам захистити цих парнокопитних від зникнення. Завдяки спільним зусиллям за останні десять років жирафів побільшало.

Коротке посилання на цю сторінку:

В Африці знайшли двох карликових жирафівВ Австралії створили глину, яка допомагає зупинити цвітіння водиЧи можна забезпечити Землю дешевою сонячною енергією з космосуУ Дубаї корали вирощують по-новомуНауковці придумали, як шум від машин перетворити на біопаливоЯк за 200 років розвинулася наука про динозаврівНайбільший у Європі «надрукований» будинок здали в орендуПонад 100 нових видів морських істот виявили в океані біля берегів ЧиліЯк «суперличинки» допоможе розв’язати проблему перероблення пластикуАвіашоу в Сінгапурі: ставка на футуристичні повітряні таксі

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: