26.07.2024
Телеканал NTD

Жаби в Австралії відновлюються після пожеж ліпше, ніж очікувалося

Жаби в Австралії відновлюються після пожеж ліпше, ніж очікувалося

Квакання жаб — добра ознака. Це означає, що екосистема здорова й процвітає. В Австралії за цими..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Квакання жаб — добра ознака. Це означає, що екосистема здорова й процвітає.

В Австралії за цими звуками визначають, яких збитків завдали масштабні пожежі, що охопили континент у серпні 2019 року й тривали до січня 2020.

Учені Австралійського музею Сіднея виявили, що деякі популяції жаб знову почали квакати вже за кілька днів після пожеж. Інформацію збирають завдяки особливому проєкту, у якому може взяти участь кожен житель континенту. Для цього за допомогою спеціального застосунку потрібно записати й завантажити квакання.

Усі записи прив’язані до певної місцевості. Потім учені слухають їх і визначають, що це за види.

[Джоді Роулі, біолог]:
«Ми маємо дані зі згорілих районів за більш ніж два роки. Люди допомогли нам отримати записи звуків жаб і побачити загальну картину».

Дослідження показали, що в тих районах, де до пожеж реєстрували понад 65 видів жаб, після лиха виявили більш як 45 видів. Під час трагедії подекуди температура горіння досягала 530 градусів Цельсія. Учені вважають, що тоді жаби сховалися у воді, під землею чи під камінням.

[Джоді Роулі, біолог]:
«За кілька місяців після пожеж ішли рясні дощі, і в усій Австралії стали чути квакання жаб».

Ендрю живе в районі Блакитних гір. Понад 80 % цієї території вигоріло. Він завантажив у застосунок уже більш як 2000 звуків жаб.

[Ендрю Тревор-Джонс, місцевий житель]:
«Щодня стає тепліше, і квакають усілякі види. Під час нічної прогулянки я помічаю до п’яти різних звуків».

Загалом в Австралії зареєстровано понад 240 видів жаб. Водночас майже всі вони трапляються лише на континенті.
Коротке посилання на цю сторінку:

Жаби в Австралії відновлюються після пожеж ліпше, ніж очікувалосяНовинки мобільних технологій показали на Mobile World CongressУ Нідерландах тестуватимуть вакуумний поїзд HyperloopНауковці придумали, як шум від машин перетворити на біопаливоПриватний місячний модуль «Одіссей» лежить на боці, але працюєВ ОАЕ знайшли золоті монети віком 2000 роківМишку замінили жести: нову технологію показали на Світовому конгресі мобільних технологійКубинські біологи розгадують таємниці міграції птахів із Північної АмерикиУ пластику знайшли набагато більше хімікатів, ніж виявили ранішеЗнахідка в Помпеях розкриває таємниці будівництва стародавніх римлян

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: