24.05.2024
Телеканал NTD

Стрілянина в Конгресі й протести: у США визначають вибірників від штатів

Стрілянина в Конгресі й протести: у США визначають вибірників від штатів

Конгрес США завершив вирішальну сесію. На ній оголошували групи виборників від штатів і офіційно підраховували голоси..

Дата завантаження: 2024-04-24

video

Конгрес США завершив вирішальну сесію. На ній оголошували групи виборників від штатів і офіційно підраховували голоси за Дональда Трампа і Джо Байдена. Жодне з заперечень республіканських законодавців не прийняли, тому формально Байден отримав більше голосів.

Раніше засідання мусили перервати через насильство.

Тоді законодавці розійшлися по двох палатах і обговорювали заперечення щодо 11 голосів вибірників з Аризони, відданих за Джо Байдена. У Капітолій увірвалася група невідомих людей, схожих на прихильників Трампа. На них були кепки MAGA, і вони розпилювали вогнегасники.

Під час інциденту поліція вистрілила в жінку, яка намагалася сісти на місце спікера. Пізніше підтвердили, що вона померла. Її вже ідентифікували: це була ветеран ВПС Ешлі Баббіт із Каліфорнії, прихильниця Трампа. Також є повідомлення, що кілька протестувальників і поліціянтів дістали поранення.

Коли Конгрес зібрався знову, голова сенату Майк Пенс засудив насильство. Потім обидві палати переважною більшістю голосів відхилили заперечення щодо Аризони. Так вони виразили незгоду з насильством.

Потім низка сенаторів-республіканців теж оголосила, що відмовляється від своїх планів оскаржити результати голосування в ключових штатах.

Водночас член палати представників від Республіканської партії Метт Гаєц сказав, що він має докази, що деякі протестувальники, які увірвалися до Капітолія, насправді були не прибічниками Трампа, а переодягненими членами марксистської організації.

[Метт Гаєц, член палати представників]:
«Washington Times щойно оприлюднила досить переконливі докази від компанії, що розпізнає обличчя. Вони показують, що деякі з тих, хто сьогодні увірвався до Капітолія, не були прихильниками Трампа. Вони таких вдавали й фактично були членами терористичного угруповання “Антифа”».

У день засідання Конгресу до Вашингтона прибули сотні тисяч прихильників президента Трампа, які незадоволені численними свідченнями махінацій на виборах. Вони вимагають не зараховувати голоси вибірників за Байдена в ключових штатах і ретельно перевірити бюлетені.

Такі марші відбулися біля будівель конгресів і в інших штатах країни.

На тлі насильства в Конгресі Дональд Трамп закликав своїх прихильників іти додому, а влада Вашингтона ввела з 18.00 комендантську годину.

[Дональд Трамп, президент США]:
«Тепер пора йти додому. Нам треба мир. Нам потрібен закон і порядок, потрібно поважати наших прекрасних правоохоронців. <…> Це були сфальсифіковані вибори, але ми не можемо грати на руку цим людям. Нам треба мир».

Примітно, що Твіттер, Фейсбук та Інстаграм видалили відео із закликом Трампа до протестувальників, а також кілька його інших постів. Попри те, що президент просив людей дотримуватися закону й порядку, соцмережі пояснили свої дії тим, що не допускають повідомлення, які провокують насильство.

Варто зазначити, що до засідання Трамп закликав віцепрезидента Майка Пенса не приймати голосів вибірників від спірних штатів і розслідувати всі махінації. Однак Пенс відповів, що конституція не дозволяє йому цього зробити. Пізніше Трамп сказав, що у віцепрезидента не вистачило мужності вчинити правильно.

Нагадаємо, за день до засідання Конгресу в штаті Джорджія вибирали останніх двох членів сенату. Судячи з результатів, перемагають демократи. Однак прихильники Трампа й сам президент кажуть, що ці вибори теж було сфальсифіковано.
Коротке посилання на цю сторінку:

Стрілянина в Конгресі й протести: у США визначають вибірників від штатів137 осіб загинуло й понад 180 постраждало внаслідок теракту в «Крокус Сіті Холі» у РосіїНегода залишила без світла сотні тисяч австралійцівТріщина завдовжки 3 км утворилася під час ще одного виверження вулкана в ІсландіїСмертоносний напад із ножем у центрі Бордо вразив французівМарш на Нью-Делі: індійські фермери відкинули пропозицію владиВлада Азербайджану зносить будівлю колишнього карабаського парламентуІзраїль убив трьох синів лідера ХАМАСуГромадяни М’янми тисячами втікають до Таїланду через посилення бойових дійДипломатичний скандал: працівники посольства Мексики залишили Еквадор

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: