25.10.2024
Телеканал NTD

У Киргизстані дедалі частіше переказують стародавній епос про Манаса

У Киргизстані дедалі частіше переказують стародавній епос про Манаса

Уже кілька годин киргиз Доолот Сидиков сидить на узвишші на головній площі Бішкека. Із заплющеними очима..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

Уже кілька годин киргиз Доолот Сидиков сидить на узвишші на головній площі Бішкека. Із заплющеними очима й похитуючись із боку в бік він наполовину декламує, а наполовину співає.

Доолот переповідає епос про богатиря Манаса. Це твір, який увійшов до Книги рекордів Гіннеса як найдовший епос світу. Він містить 500 тисяч рядків і розповідає історію Киргизстану.

Шедевр відповідає теперішнім настроям у країні. У ньому йдеться про життя середньовічного військового й політичного лідера, що, як уважають, об’єднав розрізнені киргизькі племена.

[Асанкул Джунушалієв, голова музею Манаса]:
«Ми показали, як син Манаса повернувся назад на батьківщину. Символічно це означає, що повернувся дух перемоги, єдність».

Стають популярними й співці епосу. Під час свого виступу Доолот розповідав про Манаса понад 14 годин поспіль.

[Доолот Сидиков, оповідач епосу про Манаса]:
«Ми нащадки наших великих предків. І якщо ми житимемо за їхніми стандартами, то зможемо прожити життя правильно. Вони були мудрими й жили правильно, були ближчими до Бога, були тісніше пов’язаними з природою. Сьогодні ми далекі від усього цього. Людство зіпсувалося».

Епос декламують і в інших місцях. Приміром, один киргиз переказував його на горі заввишки 4000 метрів над рівнем моря.

[Доолот Сидиков, оповідач епосу про Манаса]:
«Наші предки були найкращими. Ми живемо в мальовничому місці, але ми рухаємося назад. Немає прогресу, немає зв’язку між владою й людьми. Ті, хто здобуває владу, не дбають про людей».

Загалом у країні зростає зацікавленість традиційною культурою. Люди дедалі частіше починають замислюватися про стан сучасного суспільства.

Коротке посилання на цю сторінку:

У Киргизстані дедалі частіше переказують стародавній епос про МанасаНаціональний симфонічний оркестр США зіграв на старовинних інструментахВ Італії відкрився новий підвісний міст на висоті 175 метрівУ Хорватії прихід весни святкують Фестивалем вогнівУ Киргизстані відроджують традицію носити жіночий головний убір елечекЯк архітектура Марокко поєднує давнину із сучасністюВ Італії вимирають газетні кіоскиЯк лондонський ресторан готує їжу лише з місцевих інгредієнтівГотель у Римі відкрив доступ до колекції старовинних картин, скульптур та гобеленівКамбоджа: як святкують кхмерський Новий рік

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: