23.05.2024
Телеканал NTD

Велика Британія і ЄС затвердили торгову угоду за 7 днів до дедлайну

Велика Британія і ЄС затвердили торгову угоду за 7 днів до дедлайну

[Борис Джонсон, прем'єр-міністр Великої Британії

Дата завантаження: 2024-04-23

video

[Борис Джонсон, прем’єр-міністр Великої Британії]:
«Ми повернули собі контроль над нашими законами й нашою долею».

Так прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон прокоментував історичну подію. Усього за сім днів до дедлайну Лондон і Брюссель усе ж затвердили торговельну угоду. Перехідний період «брекзиту» закінчується 31 грудня.

Якби сторони не встигли затвердити угоду, то з 1 січня їхні відносини регулювалися б загальними правилами СОТ.

[Борис Джонсон, прем’єр-міністр Великої Британії]:
«Сьогодні ввечері ми уклали найбільшу торговельну угоду, яка захистить робочі місця в усій країні й відкриє дорогу товарообігу. Британські товари й комплектувальні деталі продаватимуть на європейському ринку без мит і квот».

Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн сказала, що після укладення угоди відчуває гірку радість.

[Урсула фон дер Ляєн, голова Єврокомісії]:
«Пані та панове, наприкінці успішних переговорів я зазвичай почуваю радість. Але сьогодні я почуваю лише невелике задоволення й полегшення. Я знаю, що для когось це непростий день, зокрема для наших друзів у Сполученому Королівстві. Я хочу сказати, що розставання — це гірка радість».

Утім, багато аспектів відносин між Великою Британією і блоком ще слід затвердити. На це, можливо, підуть роки. Нинішня угода дала змогу уникнути накладення з 1 січня взаємних мит на товари. Документ також охоплює такі аспекти, як безпека, транспорт та енергетика.

На вулицях Лондона настрої стримані.

[Каталін Валліс, жителька Лондона]:
«Це чудово. Звичайно, виходити з ЄС було помилкою із самого почату, але так вирішила більшість людей, і ми так учинили. Тепер треба рухатися далі й зробити вихід максимально вигідним для себе».

[Саймон Седберг, житель Лондона]:
«Я дуже радий, що угода є. Поки не знаю, що в ній, бо прочитати 2000 сторінок ще можливості не було. Але з угодою, безумовно, ліпше, ніж без неї».

Нагадаємо, референдум щодо виходу Великої Британії з ЄС відбувся у 2016 році, коли прем’єром був Девід Кемерон. Офіційно країна залишила блок 31 січня 2020-го вже за прем’єрства Бориса Джонсона. Водночас ще рік держава залишалася частиною єдиного економічного простору ЄС.
Коротке посилання на цю сторінку:

Велика Британія і ЄС затвердили торгову угоду за 7 днів до дедлайнуЦАГАЛ: у Секторі Гази загинув 31 ізраїльський заручникБандити застрелили 12 людей у багатому передмісті столиці ГаїтіОкружний апеляційний суд США призупинив новий міграційний закон штату ТехасКанада обмежить час роботи для іноземних студентівГромадяни М’янми тисячами втікають до Таїланду через посилення бойових дійПольські та чеські фермери перекрили КПП на кордоні з НімеччиноюВсесвітня продовольча програма ООН закликає рішуче відреагувати на гуманітарну кризу в ГаїтіНетаньягу відхилив пропозицію ХАМАСу вивести війська із Сектора Гази

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: