29.12.2024
Телеканал NTD

14 грудня в ключових штатах США проголосувало по дві колегії вибірників

14 грудня в ключових штатах США проголосувало по дві колегії вибірників

14 грудня в США проголосували колегії вибірників. Зазвичай саме вони визначають переможця президентських перегонів. Та цього..

Дата завантаження: 2024-03-28

video

14 грудня в США проголосували колегії вибірників. Зазвичай саме вони визначають переможця президентських перегонів. Та цього разу не все однозначно.

Як правило, до виборів кожен штат формує дві колегії: від Республіканської та Демократичної партій. Потім, залежно від того, який кандидат набере більше голосів, та колегія й дістає право голосу.

Цього разу в ключових штатах голосували відразу дві групи виборників. Це Пенсильванія, Джорджія, Невада й Аризона. Формально перемогу там здобув Джо Байден. Однак штаб Дональда Трампа виявив безліч свідчень махінацій. Ідуть судові розгляди.

Виборники від республіканців вирішили провести формальне голосування, щоб у разі, якщо результати виборів у штатах буде змінено на користь Трампа, були всі законні підстави визнати його обраним президентом.

Тоді як колегії виборників подають голоси 14 грудня, підраховують і затверджують їх 6 січня під час засідання обох палат Конгресу США. У той час сенат уже буде повністю укомплектований, бо останніх двох членів від штату Джорджія виберуть днем раніше, і ці вибори матимуть вирішальне значення.

Якщо два місця, що залишилися, дістануться демократам, то більшість у сенаті матиме Демократична партія. Якщо ж хоча б одне відійде республіканцям, є шанс, що вони затвердять голоси від республіканських вибірників.

Утім, усі експерти сходяться на думці, що ці дві дати — лише формальність, і що дедлайном президентських перегонів залишається 20 січня. Тоді офіційно повинні оголосити ім’я обраного президента.

Джо Байден після голосування вибірників знову заявив про свою перемогу й відхилив звинувачення у фальсифікаціях.

Водночас Дональд Трамп написав у своєму твіттері, що звільняє генерального прокурора США Вільяма Барра. За його словами, той складе повноваження ще до Різдва. Посаду обійме його заступник Джефф Роузен. Раніше президент неодноразово висловлював жаль у зв’язку з тим, як міністерство юстиції розслідує фальсифікації на виборах. Барр казав, що не знайшов ніяких свідчень махінацій.
Коротке посилання на цю сторінку:

14 грудня в ключових штатах США проголосувало по дві колегії вибірниківПарламент Туреччини схвалив заяву Швеції на вступ до НАТОПольські та чеські фермери перекрили КПП на кордоні з НімеччиноюОдна пропозиція на тисячу заявок: молоді китайці не можуть знайти роботуТріщина завдовжки 3 км утворилася під час ще одного виверження вулкана в ІсландіїВлада Еквадору оголосила війну злочинним бандамЦАГАЛ: у Секторі Гази загинув 31 ізраїльський заручникЯпонці, що постраждали від землетрусу, стають у черги за безплатною їжеюВ Індонезії через повені та зсуви гинуть людиВ ООН обговорили переслідування уйгурів, тибетців та практикувальників Фалуньгун у Китаї

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: