20.03.2024
Телеканал NTD

Велика Британія і ЄС уже готуються до «брекзиту» без угоди

Велика Британія і ЄС уже готуються до «брекзиту» без угоди

Імовірність, що Велика Британія залишить ЄС без торговельної угоди, дедалі більша. Сторони ведуть переговори, але кілька..

Дата завантаження: 2024-04-20

video

Імовірність, що Велика Британія залишить ЄС без торговельної угоди, дедалі більша. Сторони ведуть переговори, але кілька питань досі не вирішено, а часу до кінця року менше й менше.

31 грудня завершується перехідний період «брекзиту». Якщо сторони не пропишуть на папері свої економічні відносини, то їх регулюватимуть загальні правила СОТ.

Нещодавно голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн після телефонних переговорів із прем’єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном сказала, що значний прогрес є, але подолати розбіжності, зокрема в питанні рибальства, буде складно.

ЄС домагається, щоби після «брекзиту» він і далі мав право ловити рибу в британських територіальних водах. Лондон категорично проти. Поговоривши з фон дер Ляєн, Джонсон сказав так:

«Велика Британія не може прийняти ситуацію, коли вона буде єдиною країною світу, яка впродовж тривалого періоду не зможе контролювати доступ до своїх територіальних вод і повинна буде дотримуватися квот, що дуже невигідно для її промисловості. Позиція ЄС у цьому питанні просто безпідставна».

Голова секретаріату кабінету міністрів Великої Британії Майкл Гоув сказав, що шанси укласти угоду дуже невеликі.

[Майкл Гоув, голова секретаріату кабміну Великої Британії]:
«На жаль, є велика ймовірність, що ми угоди не укладемо. Нині шанси на успіх становлять менше ніж 50 %».

А це дорога, яка веде до англійського порту Довер. Усі ці вантажівки чекають у черзі, щоби пройти митницю. Тут уже починають посилювати перевірки на випадок, якщо угоди не буде. За такого розвитку подій компанії повинні будуть заповнювати митні декларації, і черги з вантажівок можуть стати на південному сході Англії звичним явищем.

Обсяги торгівлі між ЄС і Великою Британією становлять майже трильйон доларів США. Якщо угоди не буде, на низку товарів накладуть мита. Водночас Джонсон зазначає, що в такому разі відносини між сторонами будуть схожими на торговельні зв’язки між Євросоюзом і Австралією, які не укладали угоди про зону вільної торгівлі.
Коротке посилання на цю сторінку:

Велика Британія і ЄС уже готуються до «брекзиту» без угодиРБ ООН ухвалила резолюцію, у якій закликала негайно припинити вогонь у Секторі ГазиЯпонія втратила титул третьої за величиною економіки світуВелика Британія наклала санкції на китайських хакерівАвстралія підтвердила загибель волонтера в Секторі Гази та зажадала від Ізраїлю відповідейСуд Гонконгу вирішив ліквідувати китайського будівельного гіганта EvergrandeПівнічна Корея знову запустила крилаті ракети в мореУ М’янмі запровадили обов’язкову військову службуМігранти в американському штаті Аризона можуть опинитися на вулиці через відсутність фінансуванняТибетці звинуватили Китай у шпигунстві за тибетською діаспорою

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: