19.11.2024
Телеканал NTD

Європейське космічне агентство візьметься за прибирання орбітального сміття

Європейське космічне агентство візьметься за прибирання орбітального сміття

Європейське космічне агентство підписало контракт на 86 мільйонів євро зі швейцарським стартапом, який виготовить космічного прибиральника..

Дата завантаження: 2024-04-19

video

Європейське космічне агентство підписало контракт на 86 мільйонів євро зі швейцарським стартапом, який виготовить космічного прибиральника Clearspace‒1. Завданням апарата буде збирати сміття на орбіті Землі.

Навколо планети літає понад мільйон об’єктів. Є дуже багато маленьких — сантиметр завбільшки.

[Йоганн-Дітріх Вернер, директор ЄКА]:
«Ці маленькі об’єкти вже небезпечні. Однак на ще більшу небезпеку наражають великі об’єкти, такі як старі супутники, ступені ракет, а також адаптери. Це дуже серйозна проблема. Й оскільки космос тепер став інфраструктурою, маємо підтримувати там чистоту».

І якщо нічого не робити, то ситуація лише погіршуватиметься.

[Рольф Денсінг, співробітник ЄКА]:
«На орбіті коло 5800 супутників. А такі люди, як Ілон Маск, хочуть запустити ще тисячі одиниць. Тому найближчим часом їхня кількість навколо Землі зросте. І нам треба знайти шляхи та способи, як розв’язати проблему сміття».

Під час першої місії космічний апарат швейцарської компанії виведе з орбіти об’єкт вагою понад 100 кілограмів. Це адаптер для корисного навантаження Vespa. Він літає вже сім років. Для захоплення планують використати маніпулятор, що нагадує щупальця.

[Мюріель-Рішар Нока, співзасновниця компанії ― виробника Clearspace‒1]:
«Якщо захоплювати сіткою і промахнутися, результат буде поганим. Знадобиться друга сітка й друга спроба, але тоді доведеться ловити не лише об’єкт, а й випущену сітку. Якщо ми побачимо проблему під час захоплення щупальцями, то можемо зупинити операцію, усе перевірити й пропрацювати рухи».

Запустити збирача сміття планують 2025 року. Якщо операція пройде успішно, то наступного разу з орбіти виведуть одразу кілька об’єктів.
Коротке посилання на цю сторінку:

Європейське космічне агентство візьметься за прибирання орбітального сміттяМишку замінили жести: нову технологію показали на Світовому конгресі мобільних технологійНові протези дають змогу відчувати температуру предметівКубинські біологи розгадують таємниці міграції птахів із Північної АмерикиУ пластику знайшли набагато більше хімікатів, ніж виявили ранішеНауковці придумали, як шум від машин перетворити на біопаливоЯк «суперличинки» допоможе розв’язати проблему перероблення пластикуДослідження: собаки розуміють більше, ніж ми думалиПриватний місячний модуль «Одіссей» лежить на боці, але працюєМорозильні камери з відходів роблять у кенійському місті Момбаса

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: