29.04.2024
Телеканал NTD

Британський робот-хірург Versius провів уже понад 1000 операцій

Британський робот-хірург Versius провів уже понад 1000 операцій

3D-окуляри й пульт керування, який схожий на консоль для відеоігор. Однак насправді британський гінеколог Марк Слек..

Дата завантаження: 2024-03-29

video

3D-окуляри й пульт керування, який схожий на консоль для відеоігор. Однак насправді британський гінеколог Марк Слек проводить операцію за допомогою робота-хірурга нового покоління.

Називається апарат Versius. Його розробила одна кембриджська компанія медичного обладнання.

Слек — співзасновник фірми та її головний медичний експерт. Він каже, що побачив прогалину на ринку високих медичних технологій.

[Марк Слек, співзасновник компанії ― розробника робота-хірурга]:

«Якщо почитати літературу США, де найкраща хірургічна система у світі, досі мають доступ до малоінвазивної хірургії менш як 50 % людей, бо вони просто не можуть робити такі операції. Це складно. Ідея полягає в тому, що якщо ви маєте робота із шарнірними зап’ястями й поліпшеним зором, то більше людей дістане доступ до малоінвазивних операцій».

Versius — це портативний модульний робот. Тобто його можна змінювати під потреби операції, а також переміщати по лікарні.

Робота анонсували у 2018 році. Дотепер він провів уже понад 1000 операцій. За його допомоги роблять лапароскопію. Це хірургічне втручання, яке здійснюють через невеликий отвір, тому великі розрізи не потрібні.

Минулого місяця цю систему вперше почали використовувати у французькій державній лікарні. Раніше її також застосовували британські та індійські медики.

[Сьюзен Клеверлі, пацієнтка, яку оперував Versius]:
«Не можу сказати, що я страждала від болю. Я б сказала, що було некомфортно. Зі знеболювальних приймала лише парацетамол. Я повернулася додому, їла й узагалі почувалася добре. Справді дивовижно. Гадала, що операція буде дуже травматичною. Але все виявилося набагато простіше».

Єдине, що заважає лікарням застосовувати такого робота, це його ціна. Вона сягає двох мільйонів доларів. Утім, лікарні можуть брати апарат у довгострокову оренду.
Коротке посилання на цю сторінку:

Британський робот-хірург Versius провів уже понад 1000 операційУ Дубаї корали вирощують по-новомуМишку замінили жести: нову технологію показали на Світовому конгресі мобільних технологійЯк «суперличинки» допоможе розв’язати проблему перероблення пластикуНа Марсі виявили величезні поклади підземного льодуЗ олії — біопальне: новий завод у ДубаїПриватний місячний модуль «Одіссей» лежить на боці, але працюєВід грилів до заслінок для кішок: ШІ майже скрізь на виставці CESПонад 100 нових видів морських істот виявили в океані біля берегів ЧиліНовинки мобільних технологій показали на Mobile World Congress

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: