20.03.2024
Телеканал NTD

У Лондоні відновилися переговори щодо торговельної угоди між Великою Британією і ЄС

У Лондоні відновилися переговори щодо торговельної угоди між Великою Британією і ЄС

Парламентера від ЄС з питань «брекзиту» Мішеля Барньє в неділю можна було зустріти на вулицях Лондона...

Дата завантаження: 2024-04-20

video

Парламентера від ЄС з питань «брекзиту» Мішеля Барньє в неділю можна було зустріти на вулицях Лондона. У суботу тут поновилися переговори віч-на-віч щодо важливої складової виходу Великої Британії з блоку — торговельної угоди, яка регулюватиме фінансові зв’язки між сторонами.

[Мішель Барньє, парламентер від ЄС з питань «брекзиту»]:
«Здрастуйте, нічого нового, працюємо навіть у неділю. (Журналістка: “Ви сьогодні домоглися якогось прогресу?”) Процес триває. (Журналістка: “Приємно чути. Думаєте, вдасться досягти угоди?”) Дозвольте нам працювати. Дякую».

Барньє і головний парламентер від Великої Британії Девід Фрост намагаються затвердити документ до кінця перехідного періоду. Він завершується 31 грудня. Сторони закликають одна одну піти на компроміси. Залишається три невирішені питання: рибальство, державні дотації і механізми вирішення суперечок.

Так, Лондон хоче повернути контроль над своїми територіальними водами, а Брюссель наполягає, що має бути перехідний період, під час якого ЄС зможе й далі виловлювати рибу біля берегів Сполученого Королівства. Водночас британська сторона вважає, що цей період повинен тривати не більше ніж три роки, а європейські політики впевнені, що треба щонайменше 10 років.

Велика Британія покинула блок 31 січня цього року. Якщо торговельну угоду так і не затвердять, то це стане потрясінням для фінансових ринків, а також для налагоджених мереж постачань багатьох товарів у Європі та інших країнах. Водночас Лондон намагається зменшити вплив пандемії на економіку.

Варто зазначити, що раніше прем’єр-міністр Борис Джонсон неодноразово казав, що готовий до виходу без торговельної угоди, і що країна будуватиме фінансові відносини з блоком відповідно до правил СОТ.
Коротке посилання на цю сторінку:

У Лондоні відновилися переговори щодо торговельної угоди між Великою Британією і ЄСТисячі угорців знову вийшли на протест проти Віктора ОрбанаБолгарія та Румунія частково приєдналися до Шенгенської зониМітла з пляшок: камбоджієць рятує природу від пластикуЯк кавові фермери допомагають Панамському каналуШтат США Нью-Джерсі сподівається вийти на ринок кленового сиропуТуніський фермер сіє пшеницю старих сортів, сподіваючись урятувати сільське господарствоКаталонія почне жорстко економити воду через велику посухуОстанній підліток у селі: як Греція планує підвищувати народжуваність

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: