26.09.2024
Телеканал NTD

Пакистанські фермери відкривають для себе ефективність крапельного зрошення

Пакистанські фермери відкривають для себе ефективність крапельного зрошення

Фермер вмикає мотор водяної помпи біля свого поля в пакистанському місті Умеркот. Він вирішив спробувати нову..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Фермер вмикає мотор водяної помпи біля свого поля в пакистанському місті Умеркот. Він вирішив спробувати нову для себе систему крапельного зрошення. Так він сподівається розв’язати проблему нестачі води для поливу.

[Міан Салім, фермер]:
«Я, як фермер, уважаю, що наше виживання й наше майбутнє залежать лише від системи крапельного зрошення. Вона дуже допомагає. Хочу покрити щонайменше 100 гектарів землі. На 30 гектарах я її вже встановив. Вирощую лимони, манго, апельсини, грейпфрути та бергамот. Це родина цитрусових. І ми отримали плоди дуже високої якості — яких і не очікували».

Сільськогосподарський сектор — провідна галузь економіки Пакистану. На неї припадає 19 % ВВП. Однак вода в країні стає дефіцитним ресурсом.

Експерти кажуть, що в найближчі два-три десятиліття у Пакистані, імовірно, виникне проблема нестачі продовольства. І виходом можуть стати економні системи, такі як крапельне зрошення.

Але багато фермерів не знають про цю технологію, тому просто кидають свої поля.

[Аттаюлла Хан, представник міністерства харчової безпеки Пакистану]:
«Не менш як 8000 гектарів земель в окрузі Тхарпаркар стоять пусткою, ми нічого на цих землях не вирощуємо. Якщо ми встановимо ці системи крапельного зрошення, то жодні наукові методи не знадобляться. Потрібні будуть лише ресурси й робоча сила, щоб установити ці системи в усьому Тхарпаркарі».

У Дослідницькому інституті посушливих зон демонструють ефективність крапельного зрошення. Тепер тут усюди пишна зелень.

[Аббас Бутт, дослідник]:
«Водні ресурси зменшуються з кожним днем. Системи зрошення й річки Пакистану міліють. І це світова проблема. Воду треба використовувати дуже розумно».

Як очікується, цього року Пакистан посяде 18 місце у світі серед країн, які відчувають гостру нестачу води. У 2019-му він за цим показником був на 31-му місці.
Коротке посилання на цю сторінку:

Пакистанські фермери відкривають для себе ефективність крапельного зрошенняЕпідемія лихоманки денге може початися в АргентиніРік після землетрусу: як у Туреччині відновлюють життяЯк і чим годуватимуть спортсменів під час Олімпіади в ПарижіКенійські огієки борються порти виселення з прадавнього лісуПольська поліція розганяє фермерів сльозогінним газом та шумовими гранатамиНацгвардія допоможе стримати зростання злочинності в метро Нью-ЙоркаВикинутому в пустелі Атакама одягу дають друге життяСтолиця Колумбії та 11 муніципалітетів починають нормувати воду

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: